Super-myke glutenfrie rundstykker (eller hamburgerbrød)
Dette er den saftigste rundstykke-oppskriften jeg noensinne har laget! Jeg har basert oppskriften på britiske bap, som er noe lignende brioche. Det spesielle er at det er litt eddik i deigen, at den må hvile flere ganger og at den stekes med damp i ovnen for å få sprø skorpe! Det tar litt tid, men det er det verdt!
Porsjoner: 6 - 8 store rundstykker
Ingredienser:
350 ml varmt vann
25 g sukker
1 pose tørrgjær
1 ss chiafrø + 4 ss kaldt vann
400 - 430 g glutenfri lys melblanding ( jeg har brukt Schär Brødmix B)
15 g Fiber/psyllium husk
½ ts salt
1 ss eddik*
3 store/4 små eggehviter
30 g smeltet smør
Litt sesamfrø eller cheddarost til toppen
*Jeg brukte japansk sushiris eddik fordi den er ganske nøytral på smak, ikke så syrlig. Men du kan også bruke vanlig eddik.
Slik gjør du:
Bland sammen varmt vann, sukker og tørrgjør. La det stå i ca. 10 minutter til det bobler og lukter tydelig av gjær.
I et glass blander du sammen chiafrø og kaldt vann. La det stå og svelle til gele.
Finn frem egnet kjøkkenmaskin til bakst med K-krok eller eltekrok. Bland sammen glutenfritt mel, husk og salt. Tilsette så eddik, eggehviter, smeltet smør og til slutt både gjærblandingen og chia-blandingen. Elt deigen i 3-5 minutter på høy hastighet til alt er godt blandet sammen. Det skal se ut som en tung, litt klissete deig.
La deigen hvile i 10 minutter før du gjør noe mer med den.
Hell godt med glutenfritt mel på et området egnet for utbaking. Del deigen i ca. 8 biter som du vender i litt mel og former til boller. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Når alle rundstykkene er på brettet dekker du det med plastfolie og lar det heve et varmt sted i ca. 45 minutter.
Pensle rundstykkene med litt vann og dryss over sesamfrø eller revet ost før de stekes.
Sett ovnen din på 220 grader. Samtidig som du starter ovnen setter du inn en dyp ildfast form eller et dyp langpanne i bunn av ovnen og koker vann. Når ovnen er varm setter du inn brettet med rundstykkene og heller samtidig kokende vann (ca 1 liter) i formen. Pass på hender så du ikke brenner deg - for her blir det mye damp!
Stek i 20 - 22 minutter, til de har en gylden brunfarge. Ta de ut av ovnen og la de avkjøles på stekebrettet før du har de over på rist - eller setter tenna i de.
Disse rundstykkene er de saftigste jeg noensinne har smakt - også dagen etter (oppbevar i en plastpose i romtemperatur). De kan også fryses og blir like saftige igjen etter ved oppvarming i mikro.