Den ultimate helge-frokosten: Eggs Benedict!
Ingenting er som en litt sen, og ekstra god, frokost i helgen. Og for meg er det ingenting som slår Eggs Benedict, ferskpresset appelsin juice og stearinlys på frokostbordet!
Kanskje har det noe med å gjøre at jeg sjeldent lager det selv. Det blir liksom litt ekstra stas når Espen overrasker med luksus-frokost. Men forrige helg utfordret jeg han til å lære meg å lage disse deilige, men litt vanskelige, eggene til frokost.
Det er ikke så vanskelig å få til eggene i seg selv, men om du skal ha de temperert helt riktig, slik at eggeplommen både blir litt fast og samtidig rennende, kreves det nok litt perfeksjonisme.
Her får du vår fremgangsmåte på posjerte egg:
Finn frem en middelsstor kjele og fyll den opp 3/4 full med vann. Til hver liter vann du bruker, har du oppi 2 spiseskjeer hvitvinseddik. Edikken hjelper til å samle egget i vannet. Kok opp vannet og sett deretter ned varmen til middels.
Knus et egg oppi vannet. Husk at du må ha ferske egg. Jo eldre eggene er jo dårligere samler de seg og du kan få lange tråder av eggehvitten. Om du er nybegynner som meg, bør du ikke ha i flere enn ett egg av gangen i starten. Etter hvert som du blir ”proff” kan du ha flere i samtidig, men man bør helst ikke ha flere enn fire.
Når egget er i vannet bruker du en skje til å røre rundt, slik at det blir fart i vannet. Pass på å ikke treffe egget med skjeen, du skal kun få vannet til å bevege seg slik at egget ikke synker til bunn.
Posjer egget i 3-4 minutter. Ta det så forsiktig opp. Det er her det vanskelige oppstår: Fra du tar det opp fra vannet til du skal spise det vil egget fortsette å ”koke”. Du kan stoppe eller sinke denne prosessen ved å legge det i kaldt vann, eller du kan ta det opp litt tidligere og legge det under aluminiumsfolie og la det koke seg ferdig i et par minutter. Hvor rennende du vil ha egget ditt er en smakssak, og her gjør øvelse mester.
Eggs Benedict:
Eggs Benedict er en klassiske frokost som originalt serveres med engelsk muffin, røkt skinke eller bacon, posjert egg og hollandaise.
Jeg har i stedet ristet skiver med glutenfritt brød, stekt ett par skiver med hamburgerygg i litt smør i stekeplata (du kan også bruke bacon) og severt med frisk babyspinat og hollandaissaus.
Oppskriften på lavFODMAP, glutenfri og laktosefri Hollandais-saus finner du på side 51 i boka ”lavFODMAP – Magevennlig mat”. For å få tid til alle komponentene burde du lage sausen på forhånd slik at du kun behøver å varme den opp før du heller over det ferskt posjerte egget. Du kan også "jukse" og bruke en pose-saus, men vær oppmerksom på at den kan inneholde ingredienser som er høyFODMAP.
God frokost og god helg!
// Julia & Espen