Ukemeny, uke 45
Litt på etterskudd kommer denne ukens meny. Jeg tipper at jeg ikke er alene om å være litt sliten i høstmørke, så derfor har jeg lagt opp en ganske lett høstmeny med fokus på enkle oppskrifter og mye farger, frukt og grønt. Husk at mange med irritable tarm, andre tarmsykdommer og leddsmerter kan ha godt av å få litt ekstra D-vitamin i de mørkeste månedene (snakk med legen din om dette). Så tilsett gjerne noen dråper D-vitamin i smoothien eller vannglasset.
Oppskriftene i denne ukemenyen er en kombinasjon av de du finner her på siden og fra boken min LavFODMAP - Magevennlig mat.
Mandag
Frokost: Jeg startet mandagen min med sur melk i kaffen. Siden vi ikke hadde annen (laktosefri) melk igjen i huset, lagde jeg meg en ny espresso og tok jeg litt kokosmelk i. Kokosmelken som er tykk og tung, la seg rett i bunn av glasset, men etter litt intens røring ble det kjempe godt! En god og annerledes smak på kaffen – og start på uka som passer godt sammen med en banan eller et par brødskiver.
Lunsj: Glutenfritt brød eller nøtterundstykker med valgfritt pålegg, tomat og agurk.
Middag: Krydret tomatsuppe (lag nok til å ha med til lunsj dagen etter). Severes gjerne sammen med ristet, glutenfritt brød og godt smør.
Tirsdag
Frokost: Glutenfrie rundstykker (se oppskrift side 39 i boka) med valgfritt pålegg.
Lunsj: Rester av krydret tomatsuppe som raskt kan varmes opp i en kjele eller i mikro.
Middag: Restepai med sennepsbunn (se oppskrift side 93 i boka). Sever med frisk salat ved siden av, for eksempel frisk crudite (se oppskrift side 133 i boka).
Onsdag
Frokost: Blåbær og banansmoothie. (se oppskrift s.49 i boka).
Lunsj: Glutenfrie rundstykker (se oppskrift side 39 i boka) med valgfritt pålegg. Mitt tips: lag et deilig rundstykke med laktosefri kremost, røkelaks og litt salat eller avokado (om du tåler). Sever gjerne med eggerøre ved siden av.
Middag: Fiskekaker med salte poteter og rømmesaus (se oppskrift side 67 i boka)
Dessert/kveldskos: Sitronkjeks med sjokolade eller sitronglasur.
Torsdag
Frokost: Klassisk kjøleskapsgrøt med bær eller syltetøy (se oppskrift s.45 i boka).
Lunsj: Lunsjmuffins (se oppskrift side 53 i boka). Lages på forhånd, eller det kan hende du allerede har i fryseren? Ta gjerne med sitronkjeks til ekstra lunsj-kos.
Middag: Cæsarsalat med hjemmelaget dressing (se oppskrift side 59 i boka).
Fredag
Frokost: Lunsjmuffins!
Lunsj: Laktosefri yoghurt med musli og bær.
Middag: Glutenfritt pitabrød med valgfritt innhold. For eksempel: greskinspirert kylling og tzaziki, spekeskinke og eggerøre eller bruk pitabrødet i stedet for tacoskjell.
Lørdag
Frokost/ Lunsj: Eggs i baconcup med hollandaisesaus (se oppskrift s. 51 i boka). Server med ferskpresset appelsin juice, frisk salat eller spinat og et godt brød til.
Middag: Saml venner og familie rundt bordet og lag maten sammen. Lag for eksempel sushi og maki (se oppskrift s. 63 i boka) og/eller klassiske sommerruller (se oppskrift s. 57 i boka) med peanøttsaus (se oppskrift s. 139 i boka).
Dessert: Julias søte kaos! Lag med friske bær eller lag egen coulis. For høstversjon bruk multer eller blåbær.
Søndag
Frokost/lunsj: Bananvaffler (se oppskrift s. 55 i boka). med smør, spekeskinke og en godt lagret ost!
Middag: Kremet høstsuppe med bacon.
Ha en fin uke!
// Julia