Magevennlig mat

View Original

Magevennlig mat på Cappelens Damm's høstfest

Ostekjeks (LavFODMAP, glutenfrie og laktosefrie) med røketlaks og laktosefri rømme - Oppskriften finner du i LavFODMAP - Magevennlig mat.

Å se sin egen mat bli servert til forfattere, musikere, forlagsfolk og kjendiser er ikke hverdagskost, særlig ikke når det er snakk om lavFODMAP-mat. I går ble tre av mine retter servert på Cappelen Damm sin årlige høstfest!

Jeg er vant med å spise spesialkost, og dermed også vant til å få et eget lite brett på fester eller tilstelninger med ”spesialmat”.  Er jeg på hotellfrokoster går jeg bort til det lille området med gluten- og laktosefri mat og i butikkhyllene handler jeg fra allergihyllene. Selv om dette faktisk er noe jeg gjør med glede, fordi jeg er takknemlig det i det hele tatt er mat tilpasset min kost, så er det allikevel kjipt å alltid måtte spise spesialmat, ikke føle seg ”normal” og kunne spise det samme som alle andre.

Et av målene mine ved å gi ut kokeboken LavFODMAP - Magevennlig mat var å lage oppskrifter som hele familien kunne bruke sammen, til hverdags og til fest, – slik at alle kan spise mat som er velsmakende og magevennlig.

Bakgården til Cappelen Damm

Det var derfor stor stas å se at tre av mine oppskrifter hadde blitt laget av profesjonelle kokker og servert på Cappelens Damm sin store høstfest i går. Lokalet var fylt til randen, det florerte av kjendiser, forfattere og forlagsfolk, og stemningen var på topp. I restauranten stod brett på brett med mat fra fem av høstens kokebøker og Magevennlig mat var en av dem.

De sprø, deilige ostekjeksene mine med røkelaks og laktosefri rømme og de italiensk parmesan-kjøttbollene ble servert side om side med mat fra Trines mat 2, Lise Finckenhagen og Andreas Viestad. I tillegg ble de magevennlige variantene (oppskriften er svigermor Lise Døhlen sin) av Sarah Bernhardt servert til dessert – noe som tydelig slo ann for folk forsynte seg både to og tre ganger av de herlige sjokoladetoppene.

 Italienske kjøttboller med potetmos - Oppskriften finner du i LavFODMAP - Magevennlig mat.

Ikke bare er det utrolig gøy å se sin egen mat laget av andre og servert på en stor fest, men å se at alle forsyner seg av Magevennlig mat – mageproblemer eller ikke, det er som en liten serier for allergimaten! De tilbakemeldingen jeg fikk var bare positive og det så ikke ut som om noen kunne smake at maten var både laktosefri og glutenfri, eller laget på en langt striktere liste ingredienser, enn maten fra de andre kokebøkene. 

Svigemors oppskrift på lavFODMAP Sarah Bernhardt som er både laktosefri og glutenfri finner du i LavFODMAP - Magevennlig mat.

Jeg skjønner selvsagt at de aller fleste tåler både mel, melk, løk, hvitløk og en hel del andre matvarer som vi med irritabel tarm må holde oss unna. Og jeg skjønner også svært godt at å lage mat som er uten disse ingrediensene ikke alltid er den beste løsningen for alle; hadde jeg for eksempel kunnet spise hvitløk hadde jeg jo fortrukket mat med dette, fordi det gir en god smak. Men som en person med sensitiv mage drømmer jeg allikevel om flere fester som den i går, der de magevennlige alternativene står side om side med ”vanlig” mat, slik at man slipper å føle seg så annerledes og sær.

Ps. Nå er det under 2 uker til boka er i salg. Vil du sikre deg et eksemplar og få redusert pris? Forhåndsbestill hos Tanum i dag!

 

// Julia

Espen og jeg koser oss på fest mens Aleksander Rybak spiller musikk.