10 gode grunner til å bruke Diettdagboken!
Med i boken LavFODMAP – Magevennlig mat følger det en diettdagbok til registrering av maten du spiser og symptomene du opplever. Hvorfor skal jeg bruke en diettdagbok lurer du kanskje på? Jeg gir deg 10 gode grunner til hvorfor du bør gjøre akkurat det!
1. Kartlegg plagene dine
Før du går i gang med en diett, eller med å endre kostholdet ditt, kan det være smart å føre diettdagbok i et par uker. Spis som normalt og før opp all maten så detaljert som mulig og alle plagene du opplever. Dette gir et godt grunnlag for å se forskjellen når du endrer dietten, eller for samtaler med lege eller ernærings fysiolog.
2. Få et bevisst forhold til hva du spiser
Ved å føre dagbok får du oversikt over alt du spiser. På den måten får du et mer bevisst forhold til hva du spiser. Jeg ble selv overrasket over hvor mange kopper te jeg drakk og hvor mye jeg småspiste i løpet av en dag. Dette var ting jeg gjorde på ren autopilot og jeg tenkte ikke over om dette faktisk kunne være grunnen til at jeg hadde konstante mageplager. Ved å føre dagbok ble kostholdet mitt synliggjort både for meg og for ernærings fysiologen som fulgte meg opp.
3. Synliggjøring motiverer!
Når du først har skrevet dagbok over alt du spiser og symptomene du opplever, vil du, som meg, bli inspirert til å gjøre endringer. Ikke bare fikk jeg lyst til å begynne på en diett som gjorde at mageplagene mine ble redusert, men jeg fikk også lyst til å ta tak i andre ting, som å spise sunnere og mer regelmessig. Når du ser kostholdet ditt svart på hvitt på et papir, blir det lettere og mer motiverende å gjøre endringer – alene eller i samråd med lege eller ernærings fysiolger.
4. Vær en detektiv- skaff bevis!
Jeg vet utmerket godt hvor frustrerende det er å ha mageplager og ikke bli tatt på alvor. Det er heller ikke like lett å huske på, eller fortelle om, alle plager når man først sitter hos legen. Fører du diettdagbok over alt du spiser og symptomene du opplever, har du bevis du kan legge frem til leger eller andre. En diettdagbok med både mat- og symptomregistering gir et tydelig bilde på hva du opplever, og det blir enklere å bli tatt på alvor.
5. Raskere vei videre
Bevis gjør det enklere for legene å henvise deg til videre undersøkelser. Som for eksempel til gastroskopi for å utelukke Cøliaki om du opplever plager i sammenheng med å spise glutenholdige produkter, laktosetest ved plager når du spiser melkeprodukter eller henvising videre til lege eller ernærings fysiologer for videre utredning for irritabel tarm, andre tarmsykdommer eller matvareallergier og intoleranser.
6. Virker dietten for deg?
Fører du diettdagbok før du endrer kostholdet ditt til for eksempel lavFODMAP, vil du kunne sammenligne dine opplevelser av symptomer før du la om kostholdet og etter. Du vil dermed raskt kunne se om dette virker for deg. Hos meg var det de diffuse symptomene som forsvant først, som for eksempel at jeg ikke hadde så vondt i kroppen og musklene lenger. Dette er ikke nødvendigvis noe man legger konkret merke til når det ikke er der, men det er fryktelig slitsomt når du hele tiden har vondt i kroppen. Ved å gå tilbake i dagboken kunne jeg se at leddsmertene hadde vært borte fra det øyeblikket jeg kuttet ut kornsorter som hvete, bygg og rug.
7. Kartlegg reaksjonene dine
Diettdagboken er også et utmerket verktøy under gjenintroduksjons-fasen av en lavFODMAP diett. Når du har vært symptomfri i 4-6 uker på en streng lavFODMAP diett eller en enda strengere eliminasjonsdiett i regi av ernærings fysiolog, kan du begynne å gjenintrodusere matvarer for å se hva du reagerer på. For eksempel kan du da teste laktose ved å drikke et hlavt glass melk den ene dagen og føre ned symptomene du eventuelt opplever. Om du ikke får en stor reaksjon kan du teste dobbelt mengde dagen etter og igjen notere både hva du spiser, hvor mye og reaksjonene. Om du fortsatt ikke får store reaksjoner kan du teste tre dobbelt mengde den tredje dagen. Om du ikke har reaksjoner kan du regne med at du tåler denne matvaren som normalt. Om du derimot får reaksjoner har du nå ”bevist” dette en gang for alle og bør utelukke dette fra kosten din.
8. Bruk bevisene til å søke støtte
Fører du en nøye diettdagbok i samarbeid med kliniske ernæringsfysiologer kan de hjelpe deg med å søke grunnstønad basert på resultatene dine. Jeg har nå testet ut kornsortene hvete, rug, spelt, havre og glutenfrie meltyper som rismel, maismel etc. for å se om hvilke jeg tåler godt og hvilke jeg tåler dårlig. Siden jeg ikke tåler verken hvete, rug eller spelt har dette gitt grunnlag for at min lege og ernærings fysiolog nå har søkt NAV om at jeg kan få grunnstønad for fordyret kosthold.
9. Alt på et sted
På sykehusene opererer ernæringsfysiologene med løse ark for mat- og symptomregistrering under en diett. Personlig er jeg en rotekopp, så etter ganske kort tid fløyt det ark rundt over alt hjemme og noen dager glemte jeg å ta de med meg når jeg skulle på jobb eller ut med vener. Da var det heller ikke like greit å huske hva jeg hadde spist av mat og kjent av symptomer i ettertid. En diettdagbok er enkel og grei å ha med seg i vesken, den er anonym så du enkelt kan ta den frempå jobben, på bussen eller på kafeen for føre i, og den inneholder 3 måneder av gangen slik at du har alt samlet.
Diettdagboken er i A5 format når den er lukket, og A4 format når den er åpen. Det er derfor lett for leger og ernærings fysiologer å lage kopier av dagboken du har fylt ut slik at de kan ta vare på resultatene dine.
10. Bedre oversikt over din generelle helse
Mange av oss med irritabel tarm har også andre sykdommer i tillegg. I diettdagboken er det et eget felt under hver dag der du kan føre opp andre notater, som for eksempel feber, forkjølelse, stress, om du bruker medisiner som påvirker magen din (for eksempel antibiotika) eller andre sykdommer og symptomer. Dette handler ikke om lavFODMAP dietten, men det gir deg bedre overblikk over helsen din generelt og kan også tas med til legen for å hjelpe å forklare situasjonen din og symptomene du opplever. For meg har dette også synligjort hvordan magen og helsen min henger sammen med hvordan jeg har det ellers også.
Med i boken ”lavFODMAP – Magevennlig mat” får du en diettdagbok som varer i 3 månder. Du kan også kjøpe diettdagbøker på shop.magevennligmat.no, som jeg sender direkte til deg i posten. Institusjoner som sykehus, leger etc. er hjertelig velkommen til å ta kontakt med meg på (julia@magevennligmat.no ) dersom dere ønsker å kjøpe inn større kvanta av diettdagbøkene.
// Julia