Magevennlig mat

View Original

Mitt første innlegg!

Hurra!

Dette er mitt første innlegg her på magevennligmat.no og det er utrolig deilig å ha kommet til dette punktet.

For ett år siden begynte jeg på et FODMAP-redusert kosthold for andre gang. Første gangen jeg testet dietten var gjennom en forskningsstudie på Lovisenberg Diakonale Sykehus, men ble så dårlig da jeg måtte teste ut matvarer som eple og hvete, at jeg brøt med dietten. Men allerede på den gangen kjente jeg at maten jeg spiste hadde stor påvirkning på magen min.

Så for ett år siden, etter flere måneder med en svært aktiv Crohns sykdom, i tillegg til irritabel tarm, begynte jeg på lavFODMAP dietten igjen. I starten gikk på en enda strengere variant i samråd med ernæringsfysiologer på Lovisenberg, og deretter faset jeg over til et mer ”normalt” FODMAP-redusert kosthold. Forandringene var umiddelbare – den oppblåste, hovne magen og de daglige mage- og leddsmertene forsvant. Dette gav meg en helt ny opplevelse: følelsen av å ha kontroll over maten og min egen kropp.

Det var da ideen om å lage en lavFODMAP kokebok ble til – og i august 2015 vil ideen bli til virkelighet. Jeg har vært så heldig å få lov til å gi ut boken Magevennlig mat på Cappelen Damm forlag. I boken vil dere finne mine egne erfaringer, men også kunne lese kapitler skrevet at de kliniske ernæringsfysiologene Tonje Melli-Olsen og Torunn Knudsen og lege Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus. I tillegg får dere selvsagt mange gode oppskrifter til både hverdags og fest!

De fine bildene til boken er tatt av fotograf Espen Edin Døhlen, som også er min mann! Sammen har vi brukt vinteren til å rigge opp fotostudio i huset vårt, lage mat, style og ta bilder. Ikke bare har resultatet blitt kjempebra, men vi har kost oss med dette prosjektet sammen.

Her på denne bloggen og nettsiden vil jeg fortsette å legge ut mine erfaringer rundt livet på et FODMAP-redusert kosthold, dele oppskrifter og dere vil følge veien min frem mot og etter lanseringen av boken.

Kom gjerne med kommentarer her på siden eller send meg en mail om du lurer på noe eller har innspill.

// Julia