Fra harde klumper til saftige boller: jeg har vært på kurs i glutenfri gjærbakst!
Inneholder link til produkter
Har du som meg forbannet deg over glutenfri gjærbakst? Kastet boller harde som kanonkuler i søpla eller virkelig vært trist over at du aldri mer kan spise saftig og luftig bakst? Søndag deltok jeg på Norsk Cøliakiforening sitt kurs i glutenfri gjærbakst og der fikk jeg en real aha-opplevelse!
Til tross for at jeg i boken min har noen veldig gode oppskrifter på både brød og boller, i boken min lavFODMAP – Magevennlig mat, har jeg aldri følt at det kunne måle seg med gjærbakst laget på hvetemel. Å bake kaker, knekkebrød, etc. – ikke noe problem, men akkurat gjærbakst må jeg ærlig innrømme at jeg har forbannet mange ganger. Noen ganger får jeg de luftigste, fineste deigene, mens andre ganger kollapser de, blir harde, tørre og gørr kjedelige. Det var derfor, for å utfordre meg selv og forhåpentligvis lære litt mer om kjemien bak glutenfri gjærbakst, at jeg meldte meg på Norges cøliaki forbund sitt kurs.
Tilbake til heimkunnskapen
En ganske stor gjeng på rundt 20 deltakere fylt heimkunnskapsrommet på Blystadlia skole utenfor Lillestrøm denne søndagen. Kursleder Johan Brattås og Hiwot Woldemariam ønsket velkommen og fortalte litt om både mislykket og vellykket bakst. På et bord hadde de stablet de fleste glutenfrie melblandingene på markedet og sammen gikk vi gjennom bakeevnene og innholdet til hver og en av dem.
Hvetestivelse
Det var her den store aha-opplevelsen kom inn: Mange av disse melblandingen inneholder hvetestivelse som gir baksten et ekstra løft. Hvetestivelse er karbohydratene/ stivelsen fra hveten. Hvetestivelse inneholder kun svært små rester av hveteprotein (gluten) , og kan derfor brukes av de aller fleste cøliakere og hveteallergikere. For oss på lavFODMAP dietten er det jo verken gluten eller hvetestivelse vi reagerer på, men derimot fruktanene som finnes i hvete. Les mer om det i dette innlegget.
Når det kommer til gjærbakst er det altså en fordel å bruke melblandinger som inneholder hvetestivelse, da denne hjelper til å binde deigen og gjøre den luftig. Det samme gjelder fiberhusk, som man tilsetter deigen for å hjelpe den litt ekstra.
Dessverre er det en del personer som også har proteinintoleranse og dermed ikke tåler hvetestivelse. Av den grunn finner vi glutenfrie melblandinger både med og uten hvetestivelse i butikkene. For oss på lavFODMAP-dietten er det et par ekstra utfordringer å tenke på: mange av melblandingen som inneholder hvetestivelse kan også inneholde både laktose og eplefiber. Husk derfor å lese godt på melblandingen til du finner en du tåler.
Stor-bakst
Tilbake til kruset: etter introduksjonen fra kurslederene og en runde blant oss deltakerene om våre utfordringer delte vi oss inn i 4 grupper som skulle lage ulike oppskrifter. På min gruppe bakte vi pølsebrød, tre grove brød og kanelboller. Alle ble så fluffy, saftige og de hevet så bra at jeg nesten ikke trodde mine egne øyne.
Etter cirka fire timer med intens baking, og mye hyggelig skravling med nye bekjentskap, satte alle gruppene sin ferdige bakst på bordet – og for et hav av luftige og saftige boller, pizza, pizzasnurrer, urtebrød, grovbrød, eltefrie brød, pølsebrød, ciabatta, polarbrød, potetlomper, vaniljeboller, skolebrød og kanelboller!
Ikke bare hadde jeg i løpet av disse timene lært meg mange nyttige tips og triks for å lykkes med baksten, men jeg hadde også blitt kjent med mange i nærområdet som også lever glutenfritt. Og ingenting er så hyggelig som å bake sammen med noen og bli bedre kjent.
Kurset ble avsluttet med at vi alle smakte og spiste så mye vi orket fra det overlessede bordet med bakevarer. Etter da 6 timer på bena var vi både sultene og slitene, så det ble fort stille på kjøkkenet, bare avbrutt av noen ”mmmm” og ”deilig!”. Når alle hadde forspist seg på godskaene, fordelte vi baksten og tok den med hjem.
Dele oppskrifter?
Etter at jeg la ut bilder og en liten videosnutt av resultatet på Magevennlig mat sin Instagram-konto har jeg fått flere forespørsler om å dele oppskriftene. Det er to grunner til at jeg ikke kan gjøre det:
1) Flere av disse oppskriftene inneholder både laktose og andre ting som vi på lavFODMAP dietten ikke kan spise. De kan også være basert på meltyper vi ikke tåler. Jeg vil derfor heller bruke tiden fremover til å ta utgangspunkt i oppskriftene fra kurset og gjøre de om, slik at de også blir vellykkede for lavFODMAP dietten.
2) Jeg har stor respekt for at det ligger mye hardt arbeid bak disse oppskriften som vi brukte og fikk på kurset. Både det å utarbeide så vellykkede glutenfrie oppskrifter og også det å arrangere slike kurs som Norsk Cøliakiforening gjør. Å dele oppskriftene på nettet blir derfor litt feil – men jeg vil heller oppfordre deg som er glad i å bake, og ønsker å lære mer om glutenfribakst, til å melde deg på et av kursene!
Et utrolig trivelig og lærerikt kurs!
Oversikt over bakekursene til Norsk Cøliakiforening finner du her – og hvem vet, kanskje kan vi, når jeg har utviklet lavFODMAP gjærbakstoppskrifter, også kan arrangere et eget glutenfritt & lavFODMAP bakekurs?
//Julia
Kilde:
Norsk Cøliakiforening
Sempre glutenfritt
Norges Astma og allergi forbund