Magevennlig mat

View Original

5 tips til en magevennlig jul!

Ønsker du en skikkelig god gløgg som samtidig er bra for magen? Prøv min blåbærgløgg! Klikk på bildet for oppskrift! 

I morgen er det bare 24 dager igjen til jul! De aller fleste gleder seg til fri, god mat og pakker. Men jeg vet også at det finnes noen som gruer seg til julemåltidene, rett og slett fordi de vet det vil bety påfølgende mageplager. Her får du mine tips til hvordan du kan få en magevennlig jul!

Fet julemiddag med mye krydder, dessert med melkeprodukter og ikke minst julebakst med mye mel – ikke rart at julen også er høytid for mageplager! For mange blir måltidet etterfulgt av oppblåst mage, mageknip og utmattelse. For 2 år siden delte jeg historien om hvordan det å være syk i julen var blitt en tradisjon for meg. Etter en hektisk desember måned er jeg stort sett alltid helt tappet for energi når julekvelden kommer, og om man da spiser tung, fet og krydret mat på toppen av det hele er det bare å pakke sammen og legge seg for min del. Men etter år med pysjamas, dyne og feber i sofaen på julaften har jeg kommet frem til hvordan jeg kan gjøre det litt enklere for meg selv. 

denne linken finner du mine tips til hvordan du kan puste ut og roe ned i førjulstiden, og her får du nå mine fem beste tips til julematen. Disse rådene er litt generelle (og ikke veldig lavFODMAP-spesifikke), slik at du gjerne kan sende linken til den du skal feire jul hos - så skjønner de lettere hvordan de kan tilpasse julemenyen til dine allergier, intoleranser og diett. 

  • Lag mat alle kan spise
    Først og fremst vil jeg anbefale at du planlegger i god tid slik at du kan lage gode mat som alle (også de med intoleranser og allergier) kan kose seg med sammen uten å få mageplager. Her i huset har julemiddagen blitt en slags buffét der vi har litt av alt – slik at man selv kan forsyne seg med det man ønsker og tåler.
     
  • Spis små mengder
    Spis gjerne ribbe, medisterkaker eller pinnekjøtt, men vær forsiktig med mengden – husk at fett og kjøtt kan bli tungt, selv for friske mager. Prøv å styr unna epler, svisker og ertestuing. Personlig foretrekker jeg juleskinke, kalkun eller and, siden hvitt kjøtt er lettere for min mage å fordøye. Bruk gjerne laktosefrie melkeprodukter og glutenfritt mel når du lager sauser og jevninger.
     
  • Alternative krydder
    I stedet for å steke maten med hvitløk og løk kan du legge hvitløksbåter i matolje. La det trekke noen timer før du fjerner hvitløksbåtene. Bruke oljen når du lager maten, så får du en mild smak av hvitløk – uten å få mageplagene som ofte følger med. Alternativt kan du bruke ramsløk eller det grønne på vårløk og purre. Ha godt med grønt tilbehør ved siden av, som for eksempel poteter, gulerøtter og salat. Grønnkål er høyFODMAP, men kan tåles bedre som surkål fordi den er fermentert.

Lag hvitløksolje som du bruker i maten i stedet for hvitløk og bruk laktosefri fløte i multekremen - da blir det litt lettere for magen! 

  • Bruk laktosefri melk
    Spiser du risengryntsgrøt eller riskrem i julen? Eller kanskje multekrem eller panna cotta? Bytt ut vanlig melk og fløte med laktosefri variant, eller bruk mandel- eller kokosmelk til melkeallergikere. Dette gir en myk, rund og søt smak som passer godt med julekrydder – og er veldig mye lettere å fordøye for tarmen.
     
  • Glutenfri bakst
    Vil du bake, lage krumkaker eller pepperkaker? Bytt til glutenfrie melblandinger. Du kan lage dine egne eller kjøpe ferdigvarianter som for eksempel Glutenfri fin melblanding fra Toro. Stort sett brukes det i cirka samme mengde som hvetemel, men start med 60% av melet og tilpass resten til du har en passende konsistens. Tilsett Xanthangum eller fiberhusk for en smidigere deig. Glutenfritt blir fortere tørt, så la derfor deigen være litt fuktigere/klissete enn normalt.

Ved å kutte ut FODMAP-værstingene, heller spise lite og ofte, enn mye på en gang håper jeg at du får både en velsmakende julemiddag og en rolig mage.  

//Julia