Magevennlig mat

View Original

Oppskrift-eksperimentet

Etter at jeg ga ut boken lavFODMAP – Magevennlig Bakst er det et spørsmål som går igjen: Hva er ditt beste tips til vellykket glutenfri bakst?

Selvsagt har jeg mange gode tips og triks om melblandinger, gjær, heving, osv. som jeg har skrevet om i boka, men det er kanskje et som er enda viktigere enn alle: Tørr å eksperimentere og leke med oppskriftene!

Vær kreativ
Det er ikke alltid man har alt man trenger for å lage akkurat en kake, men når du blir kjent med ingrediensene, forstår at man for eksempel trenger en god blanding av både stivelse (tapiokoa, potetmel, maizenna) , næringsrikt mel (quinoamel, brunt rismel, sorhum etc) og bindemiddel som for eksempel xanthangum eller fiberhusk/pyshilum for å få en god deig – ja da kan du lett begynne å eksperimentere rundt selv.

En ny ingrediens - en ny kake!
Det samme gjelder smakskombinasjoner – og det var akkurat sånn denne formkaken med kokos ble til. Jeg  skulle lage banankake, men oppdaget at jeg ikke hadde banan. I stedet byttet jeg ut banan og et par andre ingredienser med kokoskrem og kokosmasse. Resultatet er en mild, saftig og eksotisk kake som passer perfekt med en kopp kaffe eller te.

Trykk på bildet over eller her for å få oppskriften! Her har jeg servert kaken sammen med sjokolademelk laget på kokos. Latterlig godt!

Matglede
Mitt beste tips til deg som vil få tilbake matgleden selv om du spiser glutenfritt/laktosefritt/lavFODMAP er å tørre å prøve og feile litt på kjøkkenet. Ikke forvent at alt skal bli perfekt på første forsøk, men skriv gjerne i margen på oppskriftene hva du har gjort slik at du kan forbedre til neste gang. Begynn alltid med 60% av mel mengden og tilpass deretter de sist 40% til du har en perfekt deig eller røre. Bruk gjerne mine oppskrifter som utgangspunkt men lek med nye smaker og kombinasjoner og la matgleden blomstre! 

//Julia