Hva er matglede og hvordan får man den tilbake?
Inneholder produktlenker
Torsdag denne uken reiser jeg til Hokksund for å holde foredrag om lavFODMAP og matglede. Men hva er matglede egentlig? Og hvordan finner man tilbake til den om man har mistet den? Les mer om mine tanker i dette innlegget og bli gjerne med på å tenke høyt rundt dette i Hokksund på torsdag!
Det motsatte av matglede
Da jeg ble ordentlig syk igjen av Crohns i 2013 hatet jeg mat. Virkelig hatet. Alt jeg spiste gjorde vondt i magen. Jeg husker at jeg drømte om en pille som kunne dekke hele næringsbehovet mitt i løpet av en dag, uten at det ville føles som om tarmene måtte jobbe på høygir, at det var en kamp å holde maten inni meg før den kom ut i den ene eller andre enden, og smertene som kom ganske kort tid etter inntak.
Heldigvis hjalp medisiner meg med å stabilisere sykdommen og Lovisenbergdietten (les mer om det her) og lavFODMAP-kostholdet hjalp meg med å forstå hva jeg kunne spise uten å overbelaste tarmen min. Det var mitt første møte med matglede! Endelig kunne jeg spise uten smerter. Jeg kan ikke si noe konkret eksempel på hva det var jeg kunne spise den ene dagen, som jeg endret og deretter kunne spise uten smerter, det var mer helheten det handlet om: opplevelsen av å kunne spise en god, sunn og mettende middag uten å måtte legge meg på sofaen med oppblåst mage, leddsmerter og magesmerter etterpå. For en enorm forandring!
Matglede i utvikling
Gjennom de to bøkene mine har jeg også hatt en reise gjennom ulike varianter av matglede. I boken Magevennlig Mat var fokuset mitt nettopp på det å kunne spise hverdagsretter som frokost, lunsj, middager og desserter og samtidig kunne glede seg over maten uten plager. Målet mitt med boka var at alle (friske som allergikere og syke) kunne spise det samme måltidet sammen.
Den tanken tok jeg også med meg videre i Magevennlig Bakst, der jeg gledet meg over å lage brød og kaker som de aller fleste tåler. Det er alltid hyggelig når noen har laget en egen kake eller rett til deg i et selskap som er uten ditt og uten datt. Men det er faktisk enda hyggeligere når du kan spise den samme retten som alle de andre, eller ta ett stykke av den samme bløtkaken!
Grønn matglede
I det siste året har min matglede dabbet litt av, men nå er jeg på vei til å finne den frem igjen. Nok en gang må jeg tilbake til kjøkkenbenken, med bra musikk på anlegget (ganske høyt), forkle og klar for eksperimentering. Blir ikke ideen min slik jeg vil, så får jeg bare fortsette å prøve – men akkurat det å teste, leke og eksperimentere med mat er noe som gjør meg glad.
Og ikke minst er matglede for meg å kunne spise sunn og god mat sammen med familien min. Vårt fokus er å spise mest mulig grønt og variert. Det betyr at jeg stort sett spiser smoothie til frokost, to glutenfrie skiver med pålegg og grønt eller en salat til lunsj og en lavKarbo middag med masse grønnsaker og noen dager også fisk og kjøtt (men vegetar er også fint). Følelsen av å spise sunt i en hektisk hverdag gir meg en skikkelig god magefølelse, som jeg håper jeg kan holde på og bli enda bedre på utover vinteren.
Hva er matglede for deg? Bli med i diskusjonen!
Kom til Hokksund på torsdag 21. September kl. 18.00 og bli med i diskusjonen! Møtet er arrangert av NCF Buskerud og koster kr. 30,- for medlemmer av Norsk Cøliakiforening og 50,- for de som ikke er medlem. Dette betales ved fremmøte.
For påmelding send mail til maritberglia@gmail.com eller SMS til 93844998 så fort som mulig!
Jeg håper vi sees!
//Julia