Selskapsmat for matintolerante og -allergikere. Mine 12 beste tips!
Reklame. Inneholder sponset link til Cateringo.no
Sommerhalvåret er fylt av selskaper for denne familien, med bursdag for Espen i juni, meg i juli og Vetle i september. Vi har allerede hatt en runde med selskap her i huset, der det ble laget tre ulike kaker for anledningen. I tillegg har vi venner og familie som også har bursdager og dermed blir vi også inviterer til selskap, som for eksempel min mors 60 års dag som vi feiret denne helgen.
Ikke la angsten ta deg!
Jeg er inne i en dårlig periode og jeg kjenner litt på angsten av å dra i selskaper der jeg ikke helt vet hva jeg får servert. Jeg vet også at mange kvier seg for selskaper fordi de er redde for å ikke tåle maten. Da blir alternativet fort at man unngår å spise (noe som både er flaut og kjipt) eller at man rett og slett spiser noe man ikke tåler og blir dårlig.
Jeg tenkte derfor det var på sin plass med et lite innlegg om akkurat dette med festmat og matallergier og intolleranser, for å minne både dere og meg selv på at det ikke behøver å være noe stress!
Nordisk-tapas
Bildene i dette innlegget er faktisk fra bryllupet til Espen og meg for snart 4 år siden. Vi valgte å lage det vi kalte "nordisk-tapas" med masse forskjellige småretter. Vi hadde alt fra chips med rogn, til hjemmelaget villsvinpostei, duebryst (selvskutt av Espen og broren hans dagen før bryllupet), salater, kanapeer (både glutenfri og vanlige), oster, spekemat og masse annet deilig! Mye lagde vi selv, noe ba vi nærmeste familie hjelpe til med, og varmmaten hadde vi kokk som laget.
Det er mange måter å feire på og også mange måter å tilpasse maten etter gjestenes behov. Her får du noen tips både til deg som skal arrangere et selskap og til deg som skal på fest!
Til deg som skal arrangere en fest:
- Spør gjestene om de har noen intoleranser eller allergier på forhånd!
- Sørg for tydelig merking av maten. Til vårt bryllup laget jeg små skilt til hver rett. Skiltene hadde grønn ramme dersom maten var glutenfri, oransje om den ikke var glutenfri (bedre å være ekstra tydelig) og stiplet linje om den var vegetar. Det var bare jeg som ikke tålte melk, så derfor tok vi ikke dette med den gangen.
- Lag gjerne tapas/buffet/koldbord slik at det er mange retter å velge mellom. Da bør de fleste finne noe som passer for dem.
- Det samme gjelder dessertbordet – hva er vel bedre enn et kakebord med bredt utvalg av kaker? La gjerne en kake være glutenfri (for eksempel pavlova), en melkefri (hva med sitron- og kokoskake?) og eggfri (disse eksotiske bollene er gode for både store og små).
- Leier du inn kokk? Ikke alle kokker kan alt om alle allergier og intoleranser – men mitt inntrykk er at de gjerne vil lære og være imøtekommende. Til vårt bryllup hadde vi en fantastisk kokk, Sigurd Glenning, som så litt svett ut da jeg ønsket lavFODMAP-mat til meg, vegetariske retter til en del av gjestene og lavKarbo til Espen. Heldigvis tok han utfordringen på strak arm, slik at koldtbordet vårt hadde en jevn fordeling av alt. Sett av litt ekstra tid til å snakke med og forklare for kokken, og print gjerne ut matvaretabell.
- La gjestene lage maten! Denne helgen feiret vi min mors 60-års dag med en fest der gjestene selv var med på matlagingen. Del inn i grupper, print ut oppskrifter du vet passer for alle, eller ulike oppskrifter slik at noen får en ting og andre en annen. Plasser gjerne de med allergier og intoleranser på mat-gruppa, så får de selv være med å ha kontroll over det som skal lages.
- Det er også lov å ta en enkel utvei! Min form er ikke på topp denne sommeren, og jeg er rett og slett skikkelig sliten for tiden. På bursdagen min den 13.juli, vil jeg allikevel gjerne invitere venner til å feire at jeg fyller 35 år (hjelp!). Jeg har vært i dialog med Cateringo.no – et selskap som har samlet et stort utvalg av mat fra ulike cateringselskaper på en nettside. Ikke bare er de veldig flinke til å skrive allergenene på rettene slik at man kan lese og velge det som passer deg på nettsiden deres, men de kan også tilpasse maten til å bli glutenfri, melkefri etc. ved å sende de en mail sammen med bestillingen. Dermed tenker jeg at jeg skal bestill meg deilig tapas og invitere til en sommerlig bursdagslunsj på terrassen i sommerhuset vårt. Hyggelig, enkelt og mat jeg kan nyte uten å bekymre meg for å bli dårlig!
Tips til deg som skal i selskap:
- Snakk med arrangøren om dine allergier og intoleranser. Du behøver ikke gjøre dette til en «big deal», men spør for eksempel om du kan hjelpe til med noe eller ta med mat, slik at det også er noe du tåler. Eller bare gjøre vedkommende oppmerksom på din mat-situasjon. Du behøver kanskje ikke ramse opp alle ingrediensene som er høyFODMAP, men de du reagerer mest på.
- Tåler du ikke laktose? Kjøp laktasetabletter på apoteket og ta de samtidig med et laktoseholdig måltid. Det hjelper kroppen til lettere å bryte ned laktosen. Med andre ord kan du slappe av og nyte iskrem til dessert!
- Husk at litt er lov! Jeg styrer galant unna ting jeg ser at inneholder mye av ting jeg ikke tåler – for eksempel brød (fruktaner), sopp, mango, løk, mye melk. I stedet forsyner jeg meg av matretter med mye kjøtt og grønnsaker. Selv om disse er marinert i ting jeg kanskje ikke tåler, så er mengden så liten at det går greit.
- Skei ut! Jeg ser på mat på samme måte som mange gjør med alkohol. Er jeg villig til å få en «hangover» i morgen? Noen ganger er svaret på det faktisk ja – så da velger jeg å spise noe jeg virkelig har lyst på selv om jeg vet at jeg vil få konsekvenser av det. Men så lenge det er mitt valg føles det helt riktig.
- Sist men ikke minst: Kos deg! Prøv å legg fra deg angsten og stresse rundt maten og fokuser på alt det andre - menneskene, stemmingen, feiringen! Noen ganger tror jeg vi rett og slett låser oss i at maten skal være så viktig, at dersom den ikke er riktig kan alt bli ødelagt. Men mat er faktisk ikke det viktigste. Er det helt krise er det bedre å spise en liten niste man har med selv, droppe helt å tenke på mat og bare nyte kvelden! For meg er menneskene jeg vil feire viktigere enn maten.
//Julia