Magevennlig mat

View Original

Hvordan kombinere lavFODMAP dietten med vegetar/vegansk-diett?

Godt nytt år alle sammen! Jeg startet det nye året med å spørre mine følgere på Instagram hvilke type oppskrifter de ønsket å se mer av på min blogg det kommende året. Og svarene overrasket egentlig ikke: Øverst på listen toppet vegetarretter, etterfulgt av enkel middager og hverdagsmat.

Vegetar + lavFODMAP = vanskelig

For meg er ikke dette så overraskende at det er vegetar og vegansk mat som blir etterspurt. Kanskje nettopp fordi jeg gjerne vil bli bedre på dette selv og det er veldig “i vinden” nå. Men allikevel; det er vanskelig! Mang en gang har jeg besøkt blogger med vegetar og veganske oppskrifter for å finne at ingredienslisten består av dadler, kikerter, blomkål, hvitløk og løk - ting som alle ville fått min mage til eksplodere hver for seg. Tenk deg da i kombinasjon!

Derfor har det blitt mange repetisjoner av den vanlige salaten her hjemme, uten å ha gått så mye i dybden på spennende og smakfulle vegetariske og veganske retter. Men, etter å ha sett at dette også er noe dere ønsker inspirasjon på, fikk jeg selvsagt blod på tann og satt meg som mål at jeg både vil bli flinkere til å spise vegetarisk i hverdagen og at jeg skal dele flere vegater-retter med dere.

Kombiner!

Som min venn Mia Frogner bak bloggen GreenBonanza sa til meg en gang: – Se til asiatisk vegetarmat. De bruker mange grønnsaker, ris og annet uten å tilsette sterke kryddere som er høyFODMAP. Pokeboller er et godt eksempel, både med og uten fisk, som har blitt en fast favoritt her hjemme. 

Et annet tips er at jeg opplever at svært mange begrenser seg unødvendig mye med lavFODMAP-dietten og glemmer at det er lav og ikke null for en grunn. Ta for eksempel søtpotet og rødbeter. To fantastiske grønnsaker som smaker nydelig som ovnsbakt, i feks en varm salat. Søtpotet er lavFODMAP inntil 75 g og moderat FODMAP inntil 100 g. Rødbete er lav inntil 20 g og moderat inntil 30 g. Med andre ord kan du fint kombinere litt søtpotet og rødbete med feks poteter, fersk salat, en neve valnøtter og hvit geitost (den fra Tine er naturlig laktosefri). Husk å se på mulighetene og ikke begrensingene, men finn samtidig din toleranse.

Inspirasjon

En av mine store lavFODMAP-inspirasjoner er den engelske bloggen A littlebit yummy, skrevet av Alana Scott som både har cøliaki og irritabel tarm. 

A Little bit yummy inviterer Alana kliniske ernæringsfysiologer til å skrive for henne og du kan blant annet finne innlegg både om hvordan du kan kombinere lavFODMAP-dietten med å være vegetarianer og veganer. Det fikk meg til å både bli inspirert og å tenke litt over hvordan man kan kombinere to så strenge dietter til å bli smakfulle måltider. 

Det kommer mer om dette!

Dette var en liten intro til temaet lavFODMAP og vegetar/vegansk, som vil bli etterfulgt både av lister over proteinalternativer og gode råd til de som vil kombinere diettene snart. Men enn så lenge, så kan jo du - som meg - begynne å mentalt forberede deg på å spise mindre kjøtt. 

Jeg sier ikke at vi alle burde legge om helt til 100% vegetar eller veganer, for for min egen del tror jeg i allefall at det kan være ganske tøft utfordring med tanke på at jeg har en kronisk tarmsykdom og sliter med å ta opp mat riktig. Men jeg har stor tro på at litt hjelper - kutt ut rødt kjøtt og spis mer fisk, grønnsaker og korn. Spis flere helt kjøttfri måltider enn før. 

Så hvorfor skal vi spise vegetarisk? For å ta bedre vare på både oss selv og jorda vi lever på. Og fordi grønnsaker er veldig godt og sunt.

Og helt til slutt: HER får du oppskriften på den friske salaten du ser bilde av øverst - den passer både for deg som spiser lavFODMAP, vegetar og vegansk.

PS. Husk at jeg ikke er klinisk ernæringsfysiolog, men “bare” en litt over gjennomsnittet matinteressert, selvlært person, som har skrevet og samarbeidet med mange kompetente folk om LavFODMAP-dietten når jeg har skrevet bøker om dette. Stol aldri på en blogger, selv ikke meg, om du har plager eller gjør omfattende endringer i din kost. Da anbefaler jeg deg å ta en prat med fastlegen og evt. få henvising til klinisk ernæringsfysiolog.

//Julia