Glutenfrie og lavFODMAP paier!
I ❤️ pie
Pai er i mine øyne veldig undervurdert og kan lett bli til en fantastisk god middag eller et utrolig godt tilbehør. Paier kan både som søte og salte paier.
Den viktige bunnen
Med en god paibunn som base kan du la kreativiteten slippe løs med hvilket fyll du lager, og det er også en utmerket måte å bruke opp rester. Husk bare å bruke laktosefri melk og produkter, egg og de grønnsakene du tåler.
Ostepai
Min personlige pai-favoritt: Ostepai! Vesterbotnpai er en kjent pai i Sverige, laget på Västerbotten-ost. Den er skarp på smak og kan minne litt om parmesan eller gran padano. I min ostepai kan du gjerne bruke denne osten om du feks har handlet i Sverige, ellers anbefaler jeg osten Präst som man får kjøpt i Norge eller kongsgård. Denne paien passer utmerket til en god salat eller som tilbehør til feks skalldyr eller grillmat.
Eller hva med en pai til frokost?
Egg og bacon smaker like godt i helger som i hverdager, men det er ikke alltid man har tid til å lage dette til frokost. Jeg har derfor laget en frokostpai med pesto, tomat, egg og bacon. Denne kan du lage dagen før, og ta med deg i hånda på vei ut av huset om morgenen eller ta med til lunsj!
Men må pai ha paibunn for å være en pai?
Shepherd's Pie består av en god kjøttsaus med potetmos over, som er stekt i oven. Normalt sett lages denne retten med både hvitløk og løk, men her får du min magevennlige variant.
Jeg har brukt rødvin i denne oppskriften for å få en fyldig og god smak. Alternativt kan du bruke kjøttkraft eller vann og buljong. For ekstra god smak har jeg også brukt en boks hermetiske Cherry tomater, som er litt søtere enn vanlig boks tomat.
I min nye bok Magevennlige favoritter (og i Magevennlig mat) finner du oppskriften som du ser bildet av øverst i denne saken - nemlig:
Spinatpai og fetaost (en skikkelig saftig pai jeg vet mange har som favoritt)
Denne oppskriften er det mange av minevenner som har kommentert at har blitt en favoritt – selv om de vanligvis spiser både gluten og høyFODMAP uten problemer. Det er egentlig ikke så rart, for dette er en god, mettende og krydret pai med spinat, som er like god til hverdags som til fest.
La oss slå et slag for pai i 2024 og tagg meg gjerne i bilder når du lager pai! ❤️ @magevennligmat
Hva er din favorittpai?
//Julia