Magevennlig mat

View Original

Sjokoladekake med appelsinkrem

Dette er en god og saftig kake som kan spises inntil tre dager etter at den ble laget. I denne kaken brukes poteter. Dette høres kanskje rart ut, men det er med på holde kaken saftig lengere og gir litt ekstra bindemiddel til glutenfribakst. Jeg har laget kaken i fire lag, altså to kakebunner, men du kan fint halvere mengden om du ønsker en mindre kake. Denne kaken er basert på en oppskrift fra magasinet Tara Smak, men jeg har tilpasset og endret den til en lavFODMAP og magevennlig variant. 

Porsjoner: ca. 20

Ingredienser:

  • Sjokoladebunner (2 x 20 cm):

  • 2 potet, kokt og skrelt

  • 150 g smør, romtemperert

  • 4 dl sukker

  • 6 egg (S/M)

  • 360 g søt glutenfri melblanding (se oppskrift s.33 i boka)

  • 3 ts bakepulver

  • 3 ts vaniljesukker

  • 6 ss kakao

  • 2 – 3 dl laktosefri melk

    Appelsinkrem:

  • 3 appelsiner, helst økologiske uten voks på skallet

  • 4 dl laktosefri kremfløte

  • 4 egg

  • 3 dl sukker

  • 1 dl maisenna

  • 200 g smør

Slik gjør du:

Sjokoladebunn: Før du begynner bør du ha skrelt potetene, kuttet de i småbiter og kokt til de er møre. La de kjøle seg godt ned før du bruker de i kaken.

Jeg har laget kaken min i 4 lag og dermed laget 2 sjokoladebunner. Ha smøret i en bakebolle sammen med sukker og rør det mykt og nesten hvitt med en miksmaster eller kjøkkenmaskin. Tilsett eggene, ett av gangen, mens du fortsetter å røre. Mos potetene og tilsett de i røren. Det er viktig at de ikke er varme, for da vil smøret ditt smelte og røren skille seg. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao i en bolle og rør det inn i deigen litt etter litt. Tilsett melken til du har en fin og flytende deig-røre.

Dersom du har to like former kan du fordele halvparten av deigen i hver sin form, med bakepapir i bunn. Alternativt kan du steke i to omganger, men sørg for at det første kaken får hvile litt før du tar det ut av formen. Stek sjokoladebunnene midt i ovnen ved 180°C i cirka 40 min.

Appelsinkrem: Vask appelsinene godt og bruk et zestjern eller en rive til å raspe skallet fint.  Press saften av appelsinene, du trenger cirka 3 dl. Ha appelsinsaften i en kjele sammen med fløte, egg, sukker og maisstivelse. Varm sakte opp på middels varme, mens du hele tiden rører. Sausen skal bare så vidt koke. Du vil se at sausen blir tykkere og tykkere. Når den er så tykk at du får et spor når du drar skjeen igjennom, da er den ferdig. Rør så inn appelsinskallet og smør i biter. Ha over i en skål og sett i kjøleskapet til det blir kaldt.

Montering: Del hver sjokoladebunn i to slik at du får 4 kakebunner. Sett en av bunnene på et fat og bre over et lag med appelsinkrem. Sett på de to neste lagene og gjør det samme. Sett til slutt på toppen og bre resten av appelsinkremen ut over toppen og sidene av kaken. Pynt med opphakket sjokolade eller nøtter.

Sett kaken i kjøleskapet frem til servering.


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk