Magevennlig mat

View Original

Bringebærboller med marspian

Nøkkelen til  å lage suksessfulle glutenfrie, laktosefrie og LavFODMAP boller ligger i melblandingen og å ha tålmodighet til å la deigen heve i minst 1 time.  I denne oppskriften har jeg fylt bollene med bringebær og marsipan, som gir en perfekt kombinasjon av søtt og syrlig.

Porsjoner: 9 store boller

Ingredienser:
600 g maisstivelse/maizena
100 g tapiokamel
150 g hvitt rismel
50 g søt rismel (glutanious rice)
20 g xanthan gummi
15 g bakepulver
25 g vaniljesukker

2,5 dl laktosefri melk
60 g (laktosefritt) smør
1/2 pose/ 25 g gjær
1/2 ts salt
80 g sukker
1 1/2 ts kardemomme
1 egg
1 egg for pensling

Slik gjør du:
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Denne melblandingen gir deg cirka en kilo ferdig, søt melblanding. Du trenger ikke alt til denne oppskriften,  men kan helle det du ikke bruker over i en pose/luftett boks for senere bruk. Bruker du annen type melblanding trenger du cirka 10-12 dl.

Smelt smøret i en kjele og hell inn melken. Varm opp til rundt 40 grader, og bland inn gjæren.

Bland sukker, salt, kardemomme og egg i en annen bolle. Mål opp 10 dl mel og bland inn dlitt av melet i røren  Tilsett deretter litt av melkeblandingen og litt av melet, litt etter litt.  Bruk en sleiv til dette og etter hvert kna med hendene. Deigen skal være litt klissette.

Dekk med plastfolie og sett den et lunt sted. La den heve i cirka 1 time.

Når deigen har hevet bruker du litt mer mel, og knar den godt sammen til den slipper bollen. Trill ut en lang pølse av deigen og del i 10 emner. Trill emnene ut til boller. Ha et lite glass med olje ved siden av og gni på hendene jevnlig, så setter ikke deigen seg fast. Press hver bolle ned til de blir flate og legg 2-3 bringebær og en liten bit marsipan i midten. Pakk endene av deigen inn mot midten rundt fylle og trill til en bolle i hånden. Sett bollene på et bakepapirkledd stekebrett med skjøtene ned.

Pensle toppen av bollene med egg. Forvarm ovnen til 210 grader og stek bollene i 10 - 15minutter, til de er gyldene. La de hvile litt på en rist før du setter tennene i dem, husk at fyllet er varmt!