Kransekake-cookies
Lettere hjemmelagde julekaker enn dette tror jeg neppe du får, og allikevel smaker de så godt! Jeg har brukt kransekakemasse fra Odense (16% mandler), og steker kjeksene akkurat lenge nok til at de blir gyldne og sprø utenpå, men seige og saftige inni.
Porsjoner: ca. 30 kjeks
Ingredienser:
400g kransekakemasse eller pekanipan
150 gram mørk sjokolade (for eksempel dronningsjokolade eller laktosefri variant)
valgfritt strø – jeg har brukt havsalt på noen, og mandarin- og kanelsukker på andre
Slik gjør du:
Ta av plasten på kransekakemassen og skjær den i ca. 30 skiver – hver på rundt 3-4 millimeter tykkelse. Fordel skivene på to bakepapirkledde stekeplater, med god plass mellom.
Stek et brett av gangen, i midten av ovnen på 200 grader i ca. 8 minutter. Følg nøye med, for de blir lett svidd og dermed også harde. Ta de heller ut litt for tidlig, altså når de enda er litt bleke, men begynner å få gyldne kanter og overflate. La kjeksene avkjøles på en rist.
Smelt sjokolade over vannbad og dypp en side av kjeksene i. Legg på rist med bakeppair under, slik at overflødig sjokolade kan renne av. Dryss valgfritt stør over (for de som ikke er så glad i ting som er veldig søtt anbefaler jeg et par flak havsalt, men for de som virkelig liker det søtt og julette er kombinasjonen med mandarin- og kanelsukker uslåelig). Sett kjeksene kaldt til sjokoladen har stivnet.
Server kjeksene med det samme, eller oppbevar de i kjøleskapet.
NB: husk at du ikke bør spise mer enn 5 kjeks av gangen for at det skal være lavFODMAP.