Mascarponeterte med pekannøtter og salt karamell

Mascarponeterte med pekannøtter og salt karamell

Denne terten er rett og slett uimotståelig! Med en sprø bunn dekket med et lag av salt karamell, silkemyk krem av mascarpone og hvit sjokolade, toppet med ristede pekannøtter og nok et lag salt karamell, blir dette fort kveldens høydepunkt.

Kaken er ikke vanskelig å lage, men den tar ganske lang tid da de ulike lagene må kjøles ned. Start derfor dagen før den skal serveres, slik at du enkelt kan lage ferdig toppingen før den skal serveres.

Grunnoppskriften på salt karamell er hentet fra Ida Gran Jansen og tilpasset lavFODMAP med laktosefri kremfløte.

NB. Mascarpone og hvit sjokolade er ikke lavFODMAP da de inneholder mye laktose. Jeg bruker derfor laktosefrie produkter i resten av kaken for å få ned laktoseinnholdet. Om man spiser en til to stykker av kaken får man i seg moderat innhold av laktose.

Porsjoner: 1 stor terte (ca. 26 cm)

Ingredienser:
Tertebunn:
225-250 g Toro Fin kakemiks
100 g kaldt smør
2 ss melis
1 stort egg
Litt mel til utbaking

Karamell-lag 1:
100 g sukker
4 ss vann
2,5 ss smør
1 dl laktosefri kremfløte
2 klyper salt

Ostefyll:
250 g mascarpone
200 g hvit sjokolade
3 dl kremfløte

Topping - karamell lag 2 + pekannøtter:
250 g pekannøtter
100 g sukker
4 ss vann
2,5 ss smør
1 dl laktosefri kremfløte
2 klyper salt

Slik gjør du:

Start med å lage tertebunnen:
Del smøret i biter og ha det i en stavmikser/foodprosessor med kniver sammen med melet. Bland sammen til du får en sandlignende konsistens. Ikke bland så lenge at det begynner å klumpe seg.

Hell over i en bakebolle og tilsett melis og egg. Kna sammen for hånd til en deig. Dekk deigen med plast og la den hvile i kjøleskapet i minimum 30 minutter.

Når deigen er god og kald igjen kjevler du den ut til en leiv på cirka 3 mm på et bakepapir eller silikonmatte med mel. Vipp leiven forsiktig over i terteform (24-28 cm). Press den godt ut i formen og oppover sidene. Om det ikke skulle gå kan du også dele deigen i mindre biter og trykke de utover terteformen.

Bruk en gaffel til å prikke hull i deigen og sett den kaldt i minimum 15 minutter før den skal stekes. Du kan også fryse deigen i formen, og ta den opp når du er klar til å steke.

Dekk deigen med bakepapir og hell bakekuler/tørre erter i. Plasser den kalde deigen i midten av ovnen, forvarmet til 180 grader, og stek i 10-12 minutter. Fjern bakepapiret og kulene, og stek videre i 5 – 10 minutter. Terten skal nå ha en sandaktig, tørr konsistens og være lys gyllen. La den avkjøle seg helt på en rist.

Karamell-lag 1:
Ha sukker og vann i en kjele og rør det sammen. Sett kjelen på høy varme og la det koke til det har smeltet – uten at du rører. Om du rører vil det krystalliseres.

Når alt har smeltet venter du til sukkeret begynner å få en gylden farge jevnt over. Trekk kjelen av platen og tilsett smør i biter. Rør dette gods sammen. Sett kjelen tilbake på varmen og rør sakte inn fløten. La karamellen småkoke i 3-4 minutter mens du fortsetter å røre. Smak til med salt.

Trekk kjelen til side. Karamellen virker fortsatt rennende, men vil stivne når den blir kald. La den avkjøle seg til romtemperatur før du heller den over tertebunnen. Det er ikke sikkert du vil/trenger å bruke alt – her får du la mengden styres etter hvor glad du er i karamell! La bunnen med karamell-laget kjøle seg helt ned i romtemperatur mens du fortsetter med ostefyllet.

Ostefyll:
Smelt hvit sjokolade over vannbad og tilsett deretter mascarponeosten. Vend forsiktig på røren innimellom til begge har smelte og er godt blandet, men ikke rør mye i den – da vil den bli hard og klumpete. Skulle du allikevel få noen klumper i blandingen kan du helle den over en sil og klemme klumpene ut med en skje. La blandingen avkjøles noe.

Pisk fløten til krem. Tilsett kremen en skje av gangen, til mascarpone- og sjokoladeblanding og vend det forsiktig sammen. Hell til slutt blandingen over tertebunnen. Bruk en spatula eller stor kniv for å få en jevn overflate. Sett i kjøleskapet til kremen blir fast, aller helst over natten.

Topping:
Bre pekannøttene ut over et bakepapirkledd stekebrett. Stek de ca. 5-10 minutter på 200 grader. Tiden er litt unøyaktig, men følg med – når de begynner å få en mørk brun farge og det lukter deilig nøttette i kjøkkenet ditt er de ferdige. La de avkjøles på rist.

Når ostefyllet har stivnet helt kan du gå i gang med karamellfyll til toppen. Bruk samme fremgangsmåte som til lag 2. Når karamellen er avkjølt til romtemperatur dekorerer du kaken med pekannøtter. Jeg starter med en sirkel ytterst og lager deretter mindre og mindre sirkler innover mot midten. Hell til slutt den salte karamellen over kaken. La det renne over pekannøttene og ut til kanten.

Avkjøl kaken i kjøleskapet frem til servering!

Tips: Denne kaken kan fint fryses. Ta den opp cirka 30 minutter før servering, eller bare fem minutter før om du heller vil servere den som en iskake.


Pekanstenger (aka kransekakestenger med pekannøtter)

Pekanstenger (aka kransekakestenger med pekannøtter)

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer

0