Hjemmelagd leverpostei med bacon
For å lage leverpostei kreves det både litt tid og en god kjøttkvern eller food processor, men det er virkelig verd innsatsen - det blir så godt! Vi har lagd en forenklet oppskrift med bacon som blir saftig og god. Dette er en basisoppskrift, så det er bare å prøve seg fram med andre typer kjøtt og krydder. Denne oppskriften finner du i boken LavFODMAP - Magevennlig mat.
Porsjoner: 1 brødform (2 l)
Ingredienser:
500 g okse-eller svinelever
500 g bacon (ev. svinenakke)
5 dl laktosefri fløte
4 egg
1 ts salt
2 ts pepper
litt formfett eller smør til formen
Slik gjør du:
Smør formen godt både nedi og på sidene. Rens leveren for hinner og årer og skjær den i store biter. Kutt bacon i grove biter. Bruker du en kjøttkvern, kan du stille den inn på medium grov. Kvern leveren og baconet 2 ganger, slik at det blir en jevn og finmalt masse.
Har du ikke en kjøttkvern, kan du bruke en food processor, husk bare å kjøre den helt til massen er jevn og uten klumper eller biter.
Pisk egg og fløte lett i en egen bolle og tilsett salt og pepper. Dette blandes igjen godt sammen med den kvernede kjøttblandingen.
Hell kjøttblandingen over i brødformen. Stek leverposteien i ovnen på 150 grader i 1 time og skru deretter opp varmen til 200 grader. Stek videre i 30 minutter. Stikk en stekepinne i leverposteien for å sjekke n.r den er ferdig. Når ingenting henger igjen, er den ferdig.
La stå i formen i minst 10 minutter til avkjøling før du forsiktig velver leverposteien ut av formen.
Tips:
Skjær leverposteien opp i passende stykker og frys dem ned med mellomleggspapir imellom. Da kan du ta opp en og en skive fra fryseren i stedet for å måtte tine hele posteien.
Ønsker du en mildere postei, kan leverbitene kokes i 10–15 minutter før de kvernes.
Vil du prøve en annen variant av leverposteien? Tilsett for eksempel einerbær, mørkokte terninger av viltkjøtt, hele hasselnøtter eller grovhakkede valnøtter.