Glutenfri Appelsin- og kokoskake

Glutenfri Appelsin- og kokoskake

Formkaker er både lette å lage, smaker nydelig og ser flotte ut. Denne varianten med appelsin, kokos og sjokoladebiter kan nytes både hjemme i sofaen eller i solveggen på hytta. Oppskriften ble originalt laget for medlemsbladet glutenFRI til Norsk Cøliakiforening.

Du trenger:

  • 1 boks hermetisk kokosmelk med høy fettprosent (f.eks. Rema 1000 sin klassiske kokosmelk)

  • 1 appelsin (saft og skall)

  • 1 ½ dl nøytral olje

  • 2 store egg, romtemperert

  • 1 ½ dl sukker

  • 350 g glutenfritt mel

  • 70 g kokosmasse

  • 1 ts bakepulver

  • ½ ts natron

  • 1 ts vaniljeekstrakt

  • 200 g mørk sjokolade, glutenfri

  • 1 klype salt

    Glasur

  • Ca. 125 g melis

  • 2-3 ss vann – prøv deg fram

  • kokosmasse til pynt - valgfritt

Slik gjør du:

Start med å sette kokosmelken kaldt i min. 30 min. Hakk sjokoladen i små biter og sett til side.

Vask appelsinen godt og riv deretter skallet. Press ut saften av halve appelsinen. Åpne boksen med kokosmelk og bruk en skje til å ta av kremen som ligger på toppen. Du skal ikke ha med kokosmelken som ligger i bunnen. Bland med appelsinsaften og -skallet.

Bland olje, egg og sukker i en bolle. Visp det sammen på middels til høy hastighet i en kjøkkenmaskin i et par minutter. Tilsett appelsin- og kokosmelkblandingen.

Bland mel, kokosmasse, vaniljesukker, bakepulver og natron i en egen bolle og tilsett det tørre gradvis til det våte mens du fortsetter å vispe på lav hastighet.

Finn en middels stor kakeform og smør godt. Bruker du kokosfett kan du smelte det raskt i mikrobølgeovn slik at du får helt det jevnt rundt i formen. Jeg har brukt en rund form med mønster og hull i midten.

Stek kaken midt i ovnen ved 180 °C i 40-50 minutter.

Blir overflaten (bunnen) veldig brun kan du dekke den med folie før du lar den steke videre. Stikk kaken med en pinne, sitter det deig igjen på pinnen må den stå litt lenger.

Avkjøl kaken på rist i formen. Når den er avkjølt kan du forsiktig vende den over på et fat og løsne den fra formen.

Lag glasuren ved å blande sammen melis og vann. Tilsett vann i små mengder til du har riktig konsistens. Pynt gjerne ved å strø kokosmasse/kokosflak og revet appelsinskall over.

Tips: For ekstra smak kan du bytte ut vannet i glasuren med et par spiseskjeer kokosmelk eller appelsinsaft.

Glutenfrie rundstykker med  sorghum

Glutenfrie rundstykker med sorghum

Sommersalat med jordbær og sprøstekt skinke

Sommersalat med jordbær og sprøstekt skinke

0