Magevennlig nudelgryte med asiatiske smaker!
Da jeg laget oppskriften på Thaigryte med nudler til Norsk Cøliakiforening sitt medlemsblad Glutenfri (utgave 1 -2019) ble jeg helt opphengt i den gode smakskombinasjonen av kokos, kylling og urter. Men oppskriften var ikke lavFODMAP og det ville jeg gjøre noe med. Her får dere derfor en ny variant der jeg har brukt magevennlige alternativer. Denne varianten er med svinekjøtt, men du kan gjerne bruke kylling i stedet!
Porsjoner: 4
Ingredienser:
2-4 hvitløksfedd
0,5 dl nøytral olje
½ rød paprika
1 liten gulrot
350 g strimlet svinefilet
Ca. 3 ss (glutenfri) soyasaus
Litt salt og pepper etter smak
1 – 2 ts Sambal oelek
1 ts fersk revet ingefær
7 dl vann
2 blokker/kopper med kylling- eller grønnsaksbuljong buljong*
2 dl kokosmelk**
1 pakke risnudler (180g)
1 ts fiskesaus
1 ts brunt sukker
2 vårløk
1 frisk koriander
1 frisk basilikum
2 lime
*Jeg har brukt Maggie FondCup som er god på smak, men denne kan inneholde spor av gluten. Alternativt er Toro Kylling buljong som er helt glutenfri.
**Bruk et merke med høy fettprosent, for eksempel Rema 1000 sin klassiske kokosmelk. Sett kokosmelken kaldt /i kjøleskapet eller fryseren i min 30 min. før du skal bruke den.
Slik gjør du:
Start med å skrelle hvitløken, del de i mindre biter og legge i et glass med olje over. La de ligge en times tid før du skal lage maten. Fin-kutt paprika og gulrot i små biter og riv ingefæren, så du har alt klart.
Plukk ut hvitløksbåtene av oljen og hell litt av oljen i en varmgryte. Tilsett kjøttet og la det steke til den all væske er trukket inn og kjøttet er gjennomstekt. Smak til med soyasaus. Legg kjøttet over i en skål og sett til side.
Stek de oppkuttede grønnsakene møre i gryten mens du rører med jevne mellomrom. Tilsett Sambal oelek (dette er sterke smaker, så smak deg frem) og finrevet ingefær, og la det surre ett minutts-tid. Tilsett vann og buljong/fond. Åpen den hermetiske boksen med kokosmelk. Skrap av kokoskremen som har lagt seg på toppen – du skal ikke ha med kokkosvannet som nå ligger i bunn. Tilsett kokoskremen i gryta. La det deretter småkoke i ca. 10 minutter.
Til slutt har du i risnudler, kjøttet, fiskesaus og smaker til med brunt sukker.
Server nudelsuppen med finhakket vårløk, hakket koriander, frisk basilikum og presset limejuice!
Tips:
Jo lenger denne retten står før servering, jo mer vil risnudlene trekke til seg væsken rundt. Blir det rester til overs kan du steke de i en stekepanne med godt med olje i bunn – til nudlene er varme og har blitt litt crispi!