Magevennlig mat

View Original

Glutenfri og magevennlig lasagne

Etter å ha bodd i Italia i mange år er lasagne en av mine favorittretter. Men det har tatt lang tid før jeg har forstått hemmeligheten bak en vellykket hjemmelaget lasagne - det gjelder å finne den rette balansen mellom syrlig tomatsaus full av grønnsaker, smake den til med sukker for å få fylde og sødme, og krydre med salt, pepper og kanel for å fremheve smakene. Her får du min oppskrift på den “perfekte” glutenfrie og magevennlige lasagnen.

Ingredienser:

Kjøttsaus:

  • 800 g (2 pakker kjøttdeig) – jeg har brukt kyllingkjøttdeig

  • litt nøytral olje

  • 2 bokser hakkede tomater

  • 2 finhakkede vårløker, kun det grønne

  • 1 finhakket stangseller

  • 2 små/1 stor gulrot, finhakket

  • 1 liten boks tomatpuré

  • 1 ts kanel*

  • evt. 1/2 ts tørket ramsløk (valgfritt)

  • Ca. 2 ss sukker*

  • Ca.1 ts salt*

  • Litt pepper

Bechamelsaus

  • 2 ss smør

  • 3 ss glutenfritt mel

  • 5 dl laktosefri melk

  • 3 dl revet hvitost**

  • 1 ts salt

  • 1 ts pepper

  • 1⁄2 ts revet muskatnøtt

  • ½ pakke/ ca. 6-8 glutenfrie lasagne-plater

  • ca. 1-2 dl revet hvit ost eller Mozarella til topping

* Her må du smake til selv, slik at du får det akkurat slik du liker det!
** Jeg liker at osten har litt smak og bruker for eksempel Østavind ost, eller halvparten parmesan og halvparten vanlig ost.

Slik gjør du:

Varm litt olje i en kjele og tilsett de opphakkede grønnsakene og krydderene i.

Tilsett boksene med hakkede tomater og tomatpuré. La det småputre mens du bruner kjøttdeigen i en panne med litt olje.

Tilsett kjøttdeigen i sausen, smak til med krydder og la det småkoke i rundt 30 min så alle samene får satt seg.

I mellomtiden kan du lag Bechamelsausen.

Smelt smør i en kjele og rør inn melet.

Her kan du i prinsippet bruke nesten alle typer glutenfritt mel, jeg pleier bruker rester jeg har igjen. Denne gangen brukte jeg grovt mel, og selv om det fikk noen hele korn i seg fungerte og smakte det like godt.

Spe med melken litt etter litt, mens du hele tiden rører med en visp så det ikke brenner seg i bunn. La sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i osteblandingen og smak til med krydder.

Legg kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form.Passer ikke platene helt til din form kan du knekke noen i biter for å «lappe» hull.

Ha revet ost på toppen og stek på 180°C varmluft, i midten av ovnen i ca. 30 min.

Denne lasagnen blir bare bedre om den står kaldt til dagen etter og varmes opp på nytt!


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk