Formkaker høres kanskje traust ut – men det skal jeg love deg at det ikke er. I alle fall ikke om du tilsetter ulike smaker fra frukt og bær, som jeg har gjort her. Ved å lage en deilig, søt og syrlig sirup av Pasjonsfrukt som jeg både tilsetter i kaken og brer over, blir dette en saftig og spennende kake!
Ingredienser:
Pasjonsfruktsirup:
6 pasjonsfrukt
1,5 dl melis
½ dl fresk presset saft av appelsin
Formkake:
320 g sukker
3 egg
350 g søt glutenfri melblanding (jeg har brukt Toro fin kakemiks)
1 ½ ts bakepulver
½ vaniljestang
1 ½ dl laktosefri naturell yoghurt
1/2 dl appelsinsaft
100 g smør
1 porsjon Pasjonsfruktsirup (se over)
Slik gjør du, Pasjonsfruktsirup:
Del pasjonsfruktene i to og skrap ut innholdet. Ønsker du en sirup fri for steiner kan du kjøre fruktkjøttet i en stavmikser først, for deretter å sile vekk frøene. Pass på å klemme ut all saften. Frøene knaser og er harde, men de er veldig dekorative – så her er det smak og behag om du vil ha de med eller ikke. 1/3 av denne sirupen skal i kakerøren og til dette anbefaler jeg at du siler vekk frøene.
Ha pasjonsfruktkjøttet i en liten kjele. Tilsett melis og appelsinsaft. La det koke opp før du lar det småputre i ca. 10 minutter til det blir en tykk sirup. Rør med jevne mellomrom. La deretter sirupen avkjøle seg mens du lager resten av kaka.
Slik gjør du, formkake:
Ha sukker og egg i en kjøkkenmaskin og pisk til du har en lett eggedosis.
Bland melblanding og bakepulver i en bolle. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Bland vaniljefrø, appelsinsaft og yoghurt sammen i en annen bolle. Tilsett melblandingen og yoghurtblandingen til eggedosisen, litt og litt og annenhver gang. Visp på høy hastighet slik at du får en lett og luftig blanding.
Smelt smøret i en liten kjele. Tilsett smøret og 1/3 av pasjonsfruktsirupen (sil vekk frø til det som skal i kaken) til kakedeigen. Rør til alt er godt blandet.
Smør en kake- eller brødform. Hell i røren og stek i midten av ovnen, på 180 grader i ca. 70 minutter.
Bruk en strikkepinne til å sjekke om kaken er ferdig. Den skal være høy, gylden og det skal ikke feste seg noe deig til pinnen. Velt kaken ut på en rist og la den avkjøles til den er lunken.
Sett deretter kaken på et kakefat. Bruk en pinne til å stikke små hull i toppen av kaken før du heller resten av sirupen over. På den måten vil sirupen både trenge inn i kaken og lage et friskt lag på utsiden.
Server med det samme!