Magevennlig mat

View Original

Serinakaker (glutenfri)

Skal det bli ordentlig julestemning her i huset, så må vi ha serinakaker i følge min mann. Han tåler gluten, men synes disse glutenfrie er minst like gode som vanlige.

Porsjoner: ca. 30 - 35 stk.

Ingredienser:

  • 320 g Toro Glutenfri fin kakemiks

  • 2 ts bakepulver

  • 2 ts vaniljesukker

  • 150 g romtemperert smør

  • 1 stort egg

  • 100 g sukker

  • 1 eggehvite

  • 0,5 dl hakkede mandler*

  • 0,5 dl perlesukker

Slik gjør du:
Bland sammen 250 gram av melet med bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Mål opp de siste 70 grammene med mel og sett de til side.

Del smøret i biter og smuldre det inn i melblandingen. Visp sammen egg og sukker og tilsett i blandingen. Jeg bruker først en slikkepott til å blande alt godt sammen og går deretter over til å kna med hendene når deigen har samlet seg. Tilsett de siste 70 grammene med mel, litt etter litt, til du har en fast deig som er myk, men ikke klissete. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt melet. 

Del deigen i to og rull til pølser, ca.1,5 cm tykke. Del de opp i biter som er like store og trill bitene til kuler. Legg, med god plass mellom hver, på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk en gaffel til å trykke de litt ned, slik at de blir flatere på toppen med riller på. 

Visp en eggehvite lett og pensle på kakene. Strø hakkede nøtter og perlesukker over. Stek kakene i midten av ovnen på 200 grader i ca. 8-10 minutter, til de har fått en lys gyllen farge. Avkjøl på rist.

Oppbevar kakene i en tett boks.

*Tips: Tåler du ikke mandler? Bruk pekannøtter til topping i stedet! Det er mange som har både allergi og intoleranse for mandler, og i tillegg er det høyFODMAP over 12 gram. Pekannøtter har en mild, god og litt karamellaktig smak når det stekes sammen med sukker - så er et utmerket alternativ for å gjøre serinakakene allergivennlig.