Glutenfrie kolakaker (med pekannøtter)
Kolakaker er klassiske, svenske småkaker med karamellsmak. De har ingenting med cola å gjøre annet enn at kola betyr karamell på svaensk. Disse er som også er veldig kjente i Norge som brune pinner, og her får du min oppskrift som er glutenfri, lavFODMAP og med pekannøtter.
Sponset med mel fra Møllerens
Porsjoner: ca. 40-50 stk.
Ingredienser:
200 gram romtemperert smør (eller Melange uten melk)
200 gram sukker
1/2 dl lys sirup
ca. 300 gram Møllerens fin glutenfri melblanding
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker (jeg foretrekker å bruke vaniljesukker med ekte vanilje for ekstra god smak.
Valgfritt:
1 egg
En liten neve pekannøtter
Slik gjør du:
Pisk smør i biter og sukker sammen til det er lyst og luftig.
Her er det viktig at smøret er romtemperert og å ha litt tålmodighet. Det tar 3-5 minutter på middels hastighet med en håndholdt miksmaster, men litt raskere i kjøkkenmaskin. Pass dog på at du ikke pisker så lenge at smøret blir varmt og smelter.
Tilsett sirup mens maskinen går og kjør til alt er godt blandet.
Band samme 250 gram av melet med bakepulver og vaniljesukker. Bruker du Melange uten melk kan du også tilsette en liten klype salt.
Sikt inn de tørre ingrediensene i sukkerblandingen, og jobb deigen sammen med hendene. Tilsett de siste 50 grammene med mel dersom du trenger det. Du skal til slutt ha en deig som er porøs, men som samler seg fint sammen.
Pakk inn deigen i plast og legg i kjøleskapet i cirka 1 time. Det gjør den enklere å jobbe med når den skal bakes ut.
Del deigen i 4 - 6 emner ( alt etter hvor brede du liker kakene) og trill ut cirka 30 cm lange leiver. Legg leivene over på stekebrett og kjevl de ned til de er cirka 0,5 cm tykke. Husk at de flyter litt ut, og heves litt, når de stekes.
Dersom du ønsker litt ekstra smak og krønsj kan du hakke pekannøtter i biter. Pensl leivene med egg og strø hakkede nøtter over.
Stek kakene i forvarmet ovn på 180 grader (midt i ovnen) i ca. 12- 15 minutter. De skal da være lette brune/gyllende.
Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær på skrå så du får “pinner” av kakene, mens de fremdeles er varme.
Avkjøl på rist. Oppbevares i en kakeboks.