Magevennlig mat

View Original

Islandskake (glutenfri og laktosefri)

Jeg digger denne kaken som består av tre fantastiske lag: Marengsbunn med sjokolade, vaniljekrem og krem med sjokolade! Kan det bli bedre? Denne kaken er naturlig glutenfri og ved å bruke laktosefri melk, sjokolade og fløte blir den også helt magevennlig/ lavFODMAP!

Du trenger: 

  • 1 porsjon vaniljekrem (5 dl) - du kan også “jukse” å bruke 1 pose Idun Kakefyll-pulver med vanilje. Følg anvisningen på pakken, men bruk laktosefri melk i stedet.

  • 4 stk eggehvite

  • 2 dl sukker

  • 1 ss potetmel

  • 0.5 ts bakepulver

  • 100 g Dronning kokesjokolade eller andre laktosefrie kokesjokolader du tåler

  • 2 dl kokosmasse

  • 3 dl laktosefri kremfløte

  • litt kokosmasse til pynt


Slik gjør du:

Start med å lage vaniljekremen. Om du velger den raske “jukse-varianten” med pulver eller om du lager den fra bunnen av, så la den kjøle seg helt ned mens du lager resten av kaken. 


Pisk eggehvitene og sukkeret til stiv marengs. Tilsette potetmel og bakepulver og rør til det er godt blandet. 

Hakk halvparten av kokesjokoladen i biter og bland sammen med kokosmassen. Vend dette forsiktig inn i marengsen.

Hell sjokolademarengsen over i en bakepapirkledd rund kakeform. Jeg har brukt en som er 26 cm i diameter. Stek kaken på nederste rille i ovnen på 175 grader i 40 - 45 minutter. Avkjøl kaken helt i formen. Bruk en skarp kniv til å skjære den løs fra kanten, om det trengs, før du løfter den forsiktig over på et egnet kakefat. 

Pisk opp vaniljekremen slik at den blir litt luftigere og bre over kaken. Pisk kremfløten til krem. Riv resten av kokesjokoladen til fint strø og bland ¾ inn i kremen. 

Fordel sjokoladekremen over vaniljekremen og dryss litt kokosmasse og revet sjokolade over kaken til pynt. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.

PS. Islandskaken smaker minst like godt etter et døgn i kjøleskapet!


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk