Magevennlig mat

View Original

Glutenfri doughnutkake med syltetøy!

Samarbeid / sponset

Denne kaken smaker som en gigantisk doughnut med fyll! Bruk det syltetøyet du liker best. Jeg har brukt skogsbærsyltetøy som jeg har fått sponset av I love fruit and veg from Europe for å vise hvor mye godt av bær, frukt og grønnsaker som produseres i Europa! Uansett hvilket syltetøy du velger - denne kaka passer perfekt å server lun og gjerne med en kule laktosefri is ved siden av. 

Porsjoner: en kake i 20 cm diameter / gir ca 8 - 10 stykker 

Du trenger: 

  • 6 - 7 dl glutenfritt fint mel, jeg har brukt Lailas lilla mel

  • 3 dl sukker

  • 1,5 ts bakepulver

  • 1 ts salt

  • 1 ts revet muskat

  • ½ vaniljestang eller 2 ts ekte vaniljesukker

  • 1, 8 dl laktosefri melk (gjerne H-melk)

  • 150 gram smør

  • 2 store egg / 3 små - medium

  • 2 dl godt syltetøy (jeg har brukt et italiensk, skogsbærsyltetøy) 

Topping: 

  • 1 dl sukker

  • 2 ts kanel

  • 1 ts salt

  • 50 gram smør 



Slik gjør du: 

Bland sammen alt det tørre i en bolle, begynn med kun 6 dl av melet og sette den siste dl til side.

Smelt smør og bland sammen med melk og egg i en annen bolle. Bland deretter det tørre sammen med det våte gradvis til du har en tykk røre-deig. La den stå å hvile seg ca. 30 min for å tykne.

I mellomtiden kan du sette ovnen til 180 grader og finne frem en kakeform. Jeg har brukt en som er 20 cm i diameter. Kle den med bakepapir eller smør den godt. 

Etter 30 sjekker du røra - Når røra er så tykk at den er midt mellom røre og deig er den perfekt. Rennende, men tykk.  Er røra fortsatt veldig flytende tilsetter du den siste dl med mel og lar den hvile litt til. 

Hell halvparten av røren i kakeformen. Legg deretter skjeer med syltetøy rundt omkring i kakeformen slik at det fordeler seg utover. Hell til resten av røra over. 

Stek i midten av ovnen. Kaken skal heve seg fint. Den kan sprekke opp litt på toppen og ser det ut som den blir fort mørk kan du legge aluminiumsfolie over. Bruk en bakepinne til å stikke i for å sjekke at den er gjennomstekt. 

Ta kaken ut av ovnen og la den kjøle seg ned. Hvelv den gjerne over på en rist opp ned - da blir den flatere på begge sider (og penere enn min). 

Smelt smøret og pensle over kaken mens den enda er lunken, både på toppen og sidene. Bland sukker og kanel og dryss deretter over kaken, slik at det trekker inn og legger seg over det smeltede smøret. 



Server helst mens den fortsatt er lun, og gjerne med laktosefri is til.