Julepavlova med trollkrem

Julepavlova med trollkrem

Denne oppskriften utviklet jeg for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer sitt meldelmsblad Fordøyelsen, julen 2019.

Pavlova har blitt en stor “kakehit” de siste årene og det er kanskje ikke så rart: Pavlova er veldig enkelt å lage og den har få ingredienser, som de fleste tåler. Den er dermed også naturlig gluten- og melkefri. I denne julevarianten har jeg kombinert den søte pavlovabunnen, med søt og bitter trollkrem. Denne kaken smaker minst like godt som den ser bra ut på bordet, og pynter du med friske tyttebær og litt kvister eller urter på toppen får du en dekorativ kake med skog-preg. 

Ingredienser:

Pavlova: 

  • 4 eggehviter

  • 200 g sukker

  • 1 ts eplesidereddik

Trollkrem:

  • 3 eggehviter

  • 300 g sukker

  • 1 vaniljestang

  • 300 g friske tyttebær

Pynt: 

  • 1 dl friske tyttebær

  • 1 dl mandler

  • Tyttebærlyng eller friske urter (f eks mynte)

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft.

Kle et stekebrett med bakepapir og tegn en sirkel på. Jeg brukte en kakeform på 24 cm diameter og tegnet rundt. Da ble kaken ganske høy. Lag den gjerne litt større om du ønsker en lavere Pavlova.  

Ha eggehvitene i en miksebolle og pisk til de begynner å bli til hvite små topper. Det er svært viktig at bollen du bruker er helt ren og uten fett for å få en vellykket marengs. Tilsett sukkeret litt etter litt, mens du fortsetter å piske. Pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddiken og pisk den kjapt inn.

Fordel marengsen langsmed sirkelen du tegnet. Jeg bruker først to spiseskjeer til dette og drar det deretter ut med en slikepott. Gjør kaken litt flat på toppen, så får du en fin flate til kremen senere. 

Sett marengsen litt ned i ovnen i 1 time. Skru deretter av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket til stekeovnen er helt kald. Kaken kan gjerne stå i ovnen over natten. 

Ha eggehvitene, sukker, frø fra vaniljestangen og tyttebærene i en miksebolle og pisk til luftig og stiv marengs.

Del mandlene i skiver eller biter og rist de lett i en tørr panne til de er gyllne. 

Legg marengsbunnen på et serveringsfat. Fordel trollkremen over kaken med en skje og bruk til slutt en slikkepott til å jevne det utover. Pynt pavlovaen med de ristede mandelflakene, friske tyttebær og gjerne noe grønt som f eks mynteblader (kan spises) eller granbar (må fjernes før servering). 


Stekte risnudler med scampi

Stekte risnudler med scampi

Råsaft av rabarbra

Råsaft av rabarbra

0