Magevennlig mat

View Original

Glutenfri og laktosefri langpanne sjokoladekake

Glutenfri og laktosefri langpanne sjokoladekake er en klassiker som passer til alt fra dugnader til bursdager. Den deilige kremen inneholder litt kaffe, men når den skal servers til barn gjør jeg den litt mildere med laktosefri melk. La gjerne barna pynte selv!  

Ingredienser kake: 

  • 3 egg

  • 4,5 dl sukker

  • 3,5 ts bakepulver

  • 5 ss bakekakao

  • 6 - 8 dl TORO Fri Glutenfri Fin Kakemiks eller annen glutenfri melblanding for kaker

  • 3 ts vaniljesukker

  • 300 g smør

  • 3 dl laktosefri melk 

Sjokoladekrem: 

  • 300 g melis

  • 3 ts vaniljesukker

  • 1,5 ss kakaopulver

  • 6 ss sterk kaffe eller 4 ss medium/svak kaffe + 2 ss laktosefri melk. Kaffen må være kokt og nedkjølt. 

  • 75 g romtemperert smør

  • alternativt: gelétopper og strøssel

    nb. Denne mengden passer best for å smøre utover som et lag, for kremtopper lag dobbel porsjon.

Slik gjør du:

Start med å sette ovnen på 180 grader og finn frem en langpanne, ca. 40 x 30 cm. Kle den med bakepapir. 

Pisk sukker og egg til en hvit, luftig eggedosis. 

Smelt smør og bland med melken, la den stå og kjøle seg litt ned mens du blander sammen 6 dl glutenfritt mel med resten av det tørre. Vend forsiktig inn den tørre blandingen og væskeblandingen inn i eggedosisen annenhver gang. 

Røren skal være rennende og litt tjukk, men ikke seig og deigette. Tilsett litt mer mel om du trenger det, og la gjerne røra stå å svelle i 10 minutter før du evt tilsetter litt mer mel til du har passende konsistens. 

Hell kakerøra i langpannen og stek i midten av ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakenål at det ikke sitter igjen noe deig på pinnen, da er den ferdig. Ikke la den stå for lenge, da blir den fort tørr. Ta kaken ut og la den avkjøles mens du lager kremen. 

Til sjokoaldekremen kan du selv velge hvor sterk kaffesmak du vil ha. Min sønn liker ikke kaffesmaken så godt, så derfor bruker jeg 4 ss mellomsterk kaffe blandet med 2 ss laktosefri melk. Bland alle ingrediensene til sjokoladekremen godt sammen til det får en lys farge og luftig konsistens.

Pynt kaken med sjokoladekremen ved å bre den utover eller sprøyte den på i topper. Vi har også pyntet med geletopper og glutenfritt strøssel. 

Kaken kan fryses ❤️

Nyt!

//Julia