Gluten- og laktosefrie lussekatter med salt karame

Gluten- og laktosefrie lussekatter med salt karame

#sponset

Snart er det tid for Lucia og da er det godt å ha noen magevennlige, glutenfrie alternativer på lur. Som dere vet er jeg fan av å lage ting fra bunnen av, men innimellom har man bare ikke overskuddet til akkurat det. Jeg har derfor testet ut Møllerens glutenfrie bollemiks som base for lussekatter – og laget en salt, søt og vanvittig god karamell på toppen.

Ingredienser:
1 pose Møllerens glutenfrie bollemiks
50 g smør
1 pose tørrgjær
3 dl lunket vann
1 ts vaniljesukker
1,5 ts kardemomme
1/3 ts gurkemeie
evt. litt laktosefri melk/ yoghurt
(evt 1 egg til pensling)
en neve rosiner

Salt karamell:
100 g sukker
4 ss vann
2,5 ss smør
1 dl laktosefri kremfløte
2 klyper salt

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt deigen i 5 min. Dersom du synes deigen blir litt for kompakt eller tørr anbefaler jeg deg å gjøre som meg, å tilsette litt laktosefri melk eller noen skjeer med yoghurt. Trill deigen ut i to emner, som du deler opp i mindre biter. Deretter triller du ut pølser som du former til lussekatter. La de heve et lunt sted med håndkle eller plastfolie over i 60 minutter. 

Dytt ned noen rosiner i snurrene om ønskelig. Pensle med egg før de skal stekes eller med melk når de er nystekt. Stekes i ca. 15 min på 200 grader.

Lag karamellen mens bollene steker. Ha sukker og vann i en kjele og rør det sammen. Sett kjelen på høy varme og la det koke til sukkeret har smeltet – uten at du rører. Om du rører vil det krystalliseres.

Når alt har smeltet venter du til sukkeret begynner å få en gylden farge jevnt over. Trekk kjelen av platen og tilsett smør i biter. Rør dette gods sammen. Sett kjelen tilbake på varmen og rør sakte inn fløten. La karamellen småkoke i 3-4 minutter mens du fortsetter å røre. Smak til med salt.

Trekk kjelen til side. Karamellen virker fortsatt rennende, men vil stivne når den blir kald. La den avkjøle seg til romtemperatur før du har den over i sprøytepose og dekorere de avkjølte luciabollene. Dersom du skal lage lussekattene på forhånd, feks dagen før, venter du med å ta på karamellen - den kan gjerne stå i sprøytepose i kjøleskapet over natten. Varm så først opp lussekattene noen sekunder i mikrobølgeovnen, sprøyt på karamellen og server mens de er lune.

Kos dere på luciadagen! 


Glutenfritt havrebrød med kremost

Glutenfritt havrebrød med kremost

Pekanipan

Pekanipan

0