LAVFODMAP & GLUTENFRITT MATPAKKEBRØD (Grovt)
Disse matpakkebrødene er saftige og gode, og veldig enkle å varme i brødristeren. Jeg bruker de som brødskiver med pålegg, eller jeg lager sandwich med en skive i bunn og en på toppen - og masse digg pålegg i midten. Her får du oppskriften på den grove varianten, for lys variant se her.
Porsjoner: 12 store ruter
Ingredienser:
350 ml varmt vann
25 g sukker
1 pose tørrgjær
1 ss chiafrø + 4 ss kaldt vann
1 pose grovt glutenfritt mel ( jeg har brukt Møllerens glutenfrie melblanding for grove rundstykker)
ca 50 gram lys melblanding ( jeg har brukt Schär Brødmix B)
15 g Fiber/psyllium husk
½ ts salt
1 ss eddik*
3 store/4 små eggehviter
30 g smeltet smør
ca 3-4 ss solsikkekjerner
Litt havsalt til toppen
*Jeg brukte japansk sushiris eddik fordi den er ganske nøytral på smak, ikke så syrlig. Men du kan også bruke vanlig eddik.
Slik gjør du:
Bland sammen varmt vann, sukker og tørrgjør. La det stå i ca. 10 minutter til det bobler og lukter tydelig av gjær.
I et glass blander du sammen chiafrø og kaldt vann. La det stå og svelle til gele.
Finn frem egnet kjøkkenmaskin til bakst med K-krok eller eltekrok. Bland sammen de to typene glutenfritt mel, husk og salt. Tilsette så eddik, eggehviter, smeltet smør og til slutt både gjærblandingen og chia-blandingen. Elt deigen i 3-5 minutter på høy hastighet til alt er godt blandet sammen. Det skal se ut som en tung, litt klissete deig.
La deigen hvile i 10 minutter før du gjør noe mer med den.
Rull ut et bakeark på en silkonmatte eller litt fuktig kjøkkenbenk (så sklir den ikke rundt). Ta godt med olje på hendene dine og bre deigen over på bakepapiret. Med mye olje på hendene klapper du deigen jevnt utover så det blir lik høyde over det hele, ca 1 cm. Dekk brettet med et håndkle og la det heve et varmt sted i ca. 45 minutter.
Helle dråper med oliven- eller solsikkeolje over deigen og dryss solsikkekjerner og havsalt over. Skjær ruter lett med et pizzahjul for spor.
Sett ovnen din på 220 grader. Samtidig som du starter ovnen setter du inn en dyp ildfast form eller et dyp langpanne i bunn av ovnen og koker vann i vannkoker/kjele. Når ovnen er varm setter du inn brettet med rundstykkene og heller samtidig kokende vann (ca 1 liter) i formen. Pass på hender så du ikke brenner deg - for her blir det mye damp!
Stek i 18-20 minutter, til deigen har en gylden brunfarge. Ta de ut av ovnen, bruk pizzahjul eller bryt de fra hverandre og la de avkjøles på stekebrettet før du har de over på rist - eller setter tenna i de.
Disse matpakkebrødene fryser jeg to og to, slik at jeg lett kan ta de opp og varme de ett minutts tid i brødristeren.