Sitronlapper
Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av søtt og syrlig, og disse sitonlappene er intet unntak. De smaker veldig godt nysteke, men får enda mer sitronsmak etter et døgn i kjøleskapet. De passer derfor perfekt til kos den ene dagen og som rester i matpakka dagen etter.
Porsjoner: 8-10 små lapper
Ingredienser:
Skall av 2 sitroner (helst økologiske)
0,4 dl ferskpresset sitronsaft
1,5 dl laktosefri yoghurt eller laktosefri gresk yoghurt
0,5 dl laktosefri melk eller kokosmelk
1 egg
2 dl søt glutenfri melblanding (se oppskrift s. 33 i boka) eller Toro glutenfri kakemiks
0,5 dl sukker
1,5 ts bakepulver
½ ts natron
1,5 ts vaniljesukker
¼ ts salt
Slik gjør du:
Start med å vaske sitronene godt før du river skallet av de i de tynneste strimlene på et rivjern. Press saften av sitronene, du trenger bare 0,4 dl, noe som tilsvarer rundt 2 små sitroner eller 1,5 store. Bland sammen sitronskall og sitronsaft med yoghurt, melk og egg. Visp godt for hånd.
Blande alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Tilsett det tørre litt etter litt i det våte, mens du vipser godt for hånd. Du vil raskt få en seig røre som vil heve seg.
Stek lappene i en stekepanne på middels varme. Ha i litt smør mellom hver runde slik at de ikke setter seg fast, men heller ikke for mye – da blir de tunge og fettete.
Siden disse lappene blir tykke og luftige, lager jeg de ganske små – rundt 15 cm i diameter. Jeg steker 2 eller 3 lapper av gangen, men passer på å gi de nok luft mellom hver. Stek lappene et par minutter på den ene siden. Når du ser at røren begynner å bli fast og boble på er det på tide å snu lappene og steke videre i et par minutter på den andre siden.
Legg de ferdige lappene på en rist og la de avkjøle seg noe før du servere.
Lappene har en frisk smak av sitron samtidig som de er søte og kan godt spises som de er uten noe tilbehør. Alternativt kan du servere de med både yoghurt og bær på, eller med deilig sitronkrem (se oppskrift side 119 i boka).