Pekannøtter er lavFODMAP og til min overraskelse veldig, veldig godt. Jeg har ikke spist denne nøtten før, men nå som jeg først har fått smaken for den blir det garantert ikke siste gang jeg bruker den i bakst. Som rå minner pekannøtten om valnøtt og som stekt får den en litt brent og karamellisert smak. Denne oppskriften er inspirert av Det søte liv, men jeg har endret litt her og der for å gjøre den magevennlig, lavFODMAP og enda litt bedre…
Porsjoner: 1 pai (26 cm i diameter)
Ingredienser:
1 porsjon søt tertebunn (se oppskrift på glutenfri, laktosefri og lavFODMAP søt tertebunn s. i boka LavFODMAP - Magevennlig mat)
3 egg
30 g smør
3-5 ss søt glutenfri melblanding (se oppskrift på melblanding s. 33 i boka LavFODMAP - Magevennlig mat eller bruk Toro sin søte kakemiks)
2 ts vaniljesukker
3 dl lys sirup/lønnesirup
300 gram pekannøtter
Slik gjør du:
Lag tertebunndeigen som anvist på side 117 i boka lavFODMAP – Magevennlig mat. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile i 30 minutter.
Kjevl ut deigen til en tynn leiv. Bruk gjerne litt ekstra mel på bordet og kjevle slik at den ikke setter seg fast. Ha deigen i en smurt paiform og trykk den godt oppover kantene. Skjær vekk overflødig deig. Prikk i tertebunnen med en gaffel og forstek den ved 180 grader i cirka 10 minutter. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle seg noe.
Plukk ut de peneste pekannøttene, cirka 100 gram, og legg de til side. De resterende 200 grammene hakker du medium-fint, enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Smelt smør og sirup i en liten kjele og la det avkjøles til lunkent.
Pisk eggene lett i en bolle og rør inn melblanding, vaniljesukker og sukker. Tilsett smør- og sirupblandingen litt etter litt. Tilsett til slutt de hakkede pekannøttene. Blandingen skal være en seig og rennende røre, men synes du den virker for tynn kan du røre inne et par ekstra skjeer med melblanding. Legg gjerne en pekannøtt på blandingen for å teste om den synker eller holder seg flytene. Blir den liggende på toppen er røren tykk nok.
Hell fyllet i den forstekte tertebunnen og dander de siste 100 gr. pekannøtter på toppen. Bruker du en pai/terteform med avtagbar bunn kan det være lurt å pakke i formen i litt aluminiumsfolie, siden det kan hende at noe av fyllet/sukkeret siver ut. Skru ovnen ned til 165 grader og stek videre i 40-50 minutter. Paien skal være gylden-mørke brun på toppen når den er ferdig. La paien avkjøles før du servere den.
Dette er en søt, fyldig og karamellisert pai som smaker ekstra godt om du serverer den med laktosefri vaniljeis eller kesam ved siden av.