Glutenfri og eltefri loff med ost

Glutenfri og eltefri loff med ost

Foto av eltefri loff skåret opp i skriver

Foto av eltefri loff skåret opp i skriver

Eltefritt brød er utrolig enkle å lage, smaker godt og for min mage som ikke liker så mye gjær er de også milde og gode. Eltefrie brød skal stå til heving i 12 – 18 timer, så det passer godt å lage deigen om kvelden, la de stå over natten og steke seg et deilig brød om morgenen.

Dette brødet er laget med inspirasjon fra Mat på bordet, men tilpasset lavFODMAP. Siden glutenfrie brød fort blir tørre har jeg tilsatt ost i dette brødet som gjør det ekstra seigt og saftig.

Porsjoner: 1 brød

Ingredienser:

  • 500 g glutenfri melblanding (se oppskrift side 33 i boka LavFODMAP Magevennlig mat) eller ca tilsvarende av annet lys glutenfri mel

  • 1 ½ salt

  • ¼ ts tørrgjær

  • 5 dl vann

  • 2 dl olivenolje

  • 100 g ost

  • 1 -3 dl glutenfritt mel til utbaking

Slik gjør du:

Ha melet i en bolle med salt og tørrgjær. Bland sammen vann og olivenolje og hell over melblandingen mens du rører godt. Tilsett osten og rør så den fordeler seg godt i deigen. Dekk til deigen med plastfolie eller lokk og la den stå på kjøkkenbenken over natten, i 12 – 18 timer.

Etter 12 timer har du nå en luftig og lett deig som også er ganske klissete. Strø derfor godt med mel på kjøkkenbenken og velt deigen ut. Dryss mel over deigen og fold deigen på midten – legg den ene halvdelen av deigen over den andre. Gjenta dette (strø mel for hver gang) opp til 10 ganger til du kjenner at deigen henger bedre sammen og gir litt motstand.

Legg deigen tilbake i bollen, dekk den til og la den hvile i 2 timer.

Når brødet har hevet 1 ½ time finner du frem en stor ildfastform med lokk og setter inn i en kald ovn. Jeg har brukt en form som er 21 cm i diameter. Sett så ovnen på 250 grader slik at både ovnen og formen varmes gradvis opp.

Etter 30 minutter tar du den varme formen ut av ovnen og strør litt mel eller heller litt olje i bunnen av den.  Løft/velt deigen forsiktig over i formen. Sett lokk på og bak brødet i ovnen i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i 15 minutter til.

Hvelv ut det ferdige brødet og la det avkjøle på rist.

Tips:

Dette brødet smaker himmelsk når det er helt fersk, og er da blant de saftigste glutenfrie brødene jeg noen gang har spist. Det er også utrolig pent med sin runde form og passer derfor svært godt å server nystekt til gjester. Om du ikke spiser hele brødet samme dag anbefaler jeg at du skjærer det i skiver så fort det har blitt kjølig og fryser ned med mellomleggspapir mellom hver skive. Tin et par minutter i mikrobølgeovn, så har du igjen et ferskt og saftig brød!


Koppmuffins med bær

Koppmuffins med bær

Sitronkjeks (saftige, sprø, sure og søte)

0