For meg representerer denne desserten smaken av sommer. Søte deilige jordbær, syrlige og frisk rabarbra og en herlig myk vaniljekrem som smelter på tunga. I bunn finner du en sprø, søt og deilig tertebunn – kan det bli bedre?
Porsjoner: 1 stor tertebunn (24 cm) eller 8–10 små (8,5 cm)
Søt tertebunn
250–300 g glutenfri fin melblanding eller kakemiks
¼ ts salt
100 g melis
100 g (laktosefritt) smør
romtemperert
2–3 egg
Baking av rabarbra:
ca. 300-400 g rabarbra (delt i 4-5 cm biter)
ca. 50 g sukker
1/2 vaniljestang
Vaniljekrem:
3 eggeplommer
1 egg
1 ss maisenna
175 g sukker
1 boks laktosefri mager kesam
1/2 vaniljestang
½ kruv friske jordbær
Slik gjør du:
Start med å lage tertebunnen. Bland mel, salt og melis i en bolle. Del smøret i terninger og smuldre det inn i melblandingen med hendene. Rør inn 2 egg og kna deigen til en jevn og fin tertedeig. Dersom du synes deigen virker for tørr eller løs, kan du tilsette et ekstra egg, dette avhenger litt av hvilken type glutenfritt mel du bruker.
Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile i 30 minutter.
Mens deigen ligger i kjøleskapet renser du rabarbraen og legger i en ildfastform. Del en vaniljestang i to og skrap ut frøene av den ene halvparten. Ha frøene og den utskrapte vaniljestangen i formen med rabarbraene. Strø sukkeret over og dekk formen med aluminiumsfolie. Bak dette i ovnene på 180 grader til de blir møre og myke. Ta de så ut av ovnen og la de avkjøles.
Tilbake til tertebunnen. Ta den harde klumpen ut av kjøleskapet og kjevl mange små eller en stor leiv (3–5 millimeter tykk) og fordel i formene. Tertebunn på glutenfritt mel kan ofte være litt vanskelig å kjevle fordi den er smuldrete. I så fall kan du ta små klumper med deig og presse ut direkte i terteformen til du har dekket hele bunnen og oppover kantene. Prikk deigen med en gaffel og stek den på 180 grader i 7–10 minutter for de små paiene og 20–25 minutter for en stor pai. La bunnen avkjøles.
Bland maisenna og sukker sammen og rør deretter inn eggeplommer og egg. Skrap ut frøene av en halv vaniljestang og tilsett i blandingen sammen med Kesam. Rør til du har en klumpfri og fin blanding.
Skyll og rens jordbærene og del de i mindre biter. Legg biter av rabarbra og jordbær i tertebunnen(e), men spar noen til å ha på toppen. Hell deretter over vaniljeblandingen og legg tilslutt de siste fruktbitene på toppen.
Stek i ovnen på 170 grader. Det er litt vanskelig å anslå nøyaktig hvor lenge denne terten skal stå i ovnen, da dette avhenger veldig av hvor fuktig frukten er. Når kaken er ferdig skal vaniljekremene ha en tydelig hinne og være nesten karamellfarget. Det er viktig å ikke skru på for høy varme, men heller la terten få tid til å ”tørke” i ovnen. For meg tok dette cirka 50 minutter.
Denne oppskriften er inspirert av krem.no, men endret og tilpasset lav FODMAP av Magevennlig mat.