Glutenfri Oreo- og browniekake

Glutenfri Oreo- og browniekake

Espen elsker Oreo-kjeks og så da jeg skulle lage bursdagskake ble valget enkelt denne gangen. Vi ble en del folk så  jeg ønsket derfor å lage en langpannekake som kunne mette mange og som var ganske enkel å lage. På Trines matblogg kom jeg over denne oppskriften som jeg baserte meg på, og har kun endret litt på noen få ingredienser for å gjøre den glutenfri og lavFODMAP. Siden kaken inneholder både mørk og hvit sjokolade vil det være litt laktose i den, selv om de øvrige ingrediensene er laktosefrie. For lavFODMAP-dietten burde ikke dette være et problem, men for en som ikke tåler noe laktose er det greit å være oppmerksom på dette.  Kaken bør lages dagen før den serveres.

Porsjoner:  1 lien langepanne - ca. 25- 30 biter

Ingredienser

Browniebunn:

  • 250 g mørk sjokolade,

  • 250 g smør

  • 5 egg

  • 350 g sukker

  • 200 g toro fin kakemiks

  • 2 ts bakepulver

Kremlag:

  • 200 g hvit sjokolade (hvit sjokolade kan ikke holde en del laktose, finn en type du tåler)

  • 400 g laktosefri kremost

  • 3 dl  laktosefri kremfløte

  • 100 g sukker

  • 1 vaniljestang

  • 3 gelatinplater

  • 1 pakke glutenfri versjon av Oreo-kjeks, feks Cooky-O

  • Eventuelt ½ kurv friske jordbær til pynt

 

Slik gjør du:

Brownie: Start med å sette ovnen på 170 grader. Del den mørke sjokoladen i biter og smelt smøret i en liten kjele på middels varme. Når smøret er flytende trekker du kjelen vekk fra platen og tilsetter sjokoladen. Rør forsiktig til sjokoladen har smeltet.

I en annen bolle: visp sammen egg og sukker for hånd. Hell i sjokolade- og smørblandingen mens du rører. Bland glutenfritt mel og bakepulver lett. Hell det deretter inn i egg- og sjokoladeblandingen, litt av gangen, mens du hele tiden rører godt. Kle en liten langpanne (min var 30×35 cm) med bakepapir (Tips: krøll bakepapiret sammen til en liten ball og ha det under springen med lunkent vann. Bre det ut igjen, rist av vannet og legg det i formen. Da er det lettere å forme det slik du vil i formen og det ligger mer stabilt). Hell røren i formen og fordel den jevnt utover med en slikepott. Steke brownie-bunnen i ovnen i ca. 40 minutter. Den skal fortsatt være litt klissette i midten. Avkjøl kaken.

Ostekrem: Brekk den hvite sjokoladen i biter og smelt den på lav varme over vannbad. Rør godt, til du har en glatt og flytende sjokolademasse. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 10 minutter. Hell og klem av vannet på gelatinplatene og rør de ut i den varme sjokoladeblandingen.

Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Rør kremost, fløte, sukker og frøene fra vaniljestangen sammen i en bolle. Bruk en miksmaster til å vispe dette godt sammen til en tykk, myk og blank krem.

Hell forsiktig sjokoladeblandingen inn i ostekremen og rør godt sammen.  Hakk kjeksene grovt og vend de forsiktig inn i kremen. Bre kremen jevnt utover den avkjølte browniebunnen og la den stå i kjøleskapet over natten.

Når du skal servere kaken anbefaler jeg at du skjærer den opp i ruter og legger over på et fat. Browniebunnen skal være deilig og klissete, så den kan være litt vanskelig å få ut av formen. Når du har dandert kakestykkene pent på et fat kan du pynte med friske bær på toppen. Kaken er veldig søt og det kan derfor være godt med noe friskt og syrlig til. Jeg skar opp friske jordbær i småbiter som jeg danderte på toppen og serverte også kaken med en frisk ripspuré.


Rullekake med rips og jordbær

Enkel restepizza

0