Magevennlig mat

View Original

Høst-cookies

Den perfekte cookien er saftig, seig og sprø med biter av sjokolade eller andre godsaker inni. Her får du min grunnoppskrift på den perfekte lavFODMAP cookien, som er både glutenfri, laktosefri, magevennlig – og mega god!

Porsjoner: ca. 25 store kjeks

Du trenger:

  • 200 g romtemperert smør

  • 200 g hvitt sukker

  • 200 g brunt sukker

  • 2 store egg/ 3 små egg

  • ½ vaniljestang

  • 2 ts bakepulver

  • 750 g søt melblanding eller en pose Toro fin kakemiks

  • 150 g dronning sjokolade

  • 1 dl valnøtter (kan sløyfes, men øk da mengden sjokolade)

  • 1/2 ts kanel

Slik gjør du:

Finn frem en stor bakebolle og ha i det romtempererte smøret. Jeg foretrekker å dele smøret i store terninger slik at det blir lettere å vispe det. Ha i hvitt og brunt sukker og visp sammen til en seig og litt luftig masse med en miksmaster. Ha i eggene og visp videre.

Snitt den halve vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland så frøene sammen med bakepulveret og melblandingen i en egen bolle. Rør det sammen før du sakte tilsetter litt og litt i smør, og til slutt eggeblandingen. Miks det hele godt sammen til du har en seig og tykk deig.

Hakk sjokolade og valnøtter i små biter. Tilsett i blandingen og rør til det er jevnt fordelt.

Dekk tre stekeplater med bakepapir. Bruk en skje eller en iskremskje til å lage kuler av deigen som du plassere på bakepapiret. Pass på å ha godt med avstand mellom hver, de eser ut til over dobbelt størrelse.

Stek i midten av ovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Cookiesene er fortsatt myke og porøse når du tar de ut av ovnen, men det er akkurat det de skal være for å bli seige og deilige. La de hvile et par minutter på den varme stekeplaten til de har samlet seg og blitt litt fastere, før du flytter de over på en rist.

Disse cookisene kan varieres i det uendelig ved å leke med ulike kryddere, nøtter og annet. Andre alternativer er hvit sjokolade, karamell, kardemomme, kaffe og peanøtter/peanøttsmør. Her er det bare å leke deg frem med grunndeigen til du får din perfekte cookie!

Holder rundt 4 dager i lufttett boks og kan fint fryses.


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk