Glutenfrie rundstykker med havre, quinoa og chiafrø
Ferske rundstykker er alltid godt – til frokost, lunsj eller som tilbehør til middagen. Disse rundstykkene er laget med havre- og quinoamel og tilsatt chiafrø. Viste du at to skjeer med chiafrø har et kalsiuminnhold som tilsvarer flere glass melk, mer omega-3 enn laksefilet og 30 prosent flere antioksidanter enn blåbær?* Med andre ord – disse rundstykkene er både gode og sunne!
*Kilde: iform.nu
Porsjoner: 8 store rundstykker
Ingredienser:
200 g melblanding med havre og quinoa fra Semper
300 g mix fiber fra Semper
1 ts salt
3 ts chiafrø + 5 ss vann
3 dl lunkent vann
1 ss mørk sirup
½ pose tørrgjær
3 ss laktosefri rømme eller naturell yoghurt
Litt mel til utbaking og melk/egg til pensling
Slik gjør du:
Mål opp og bland mel i en bakebolle, samme med saltet.
Ha chiafrøene i et glass med ca.5 spiseskjeer vann og la det stå til det har blitt en geleaktig blanding.
Mål opp 3 dl lunket vann og rør ut 1 spiseskje mørk sirup i vannet. Tilsett deretter gjær og la det stå til det skummer og bobler på toppen. Da vet du at det er liv i gjæren.
Bland mel sammen med både gjærblandingen, chiafrø-blandingen og rømmen/yoghurt. La deigen eltes sammen i 5 minutter til alt er godt blandet og du har en klissete deig. Dekk bakebollen med et klede, lokk eller folie og la den heve på et lunt sted i minimum en time.
Når deigen er har hevet til dobbelt størrelse kan du velte den ut på et bakeunderlag (jeg elsker bakematten min i silikon – da setter ikke deigen seg fast) med litt mel. Kna og trill til en stor leiv. Jeg delt min i 8 emner som jeg trillet ut til ganske store rundstykker. Legg rundstykkene på et bakepapirkledd stekebrett og legg et rent håndkle over når du er ferdig. La de etterheve i 30 min.
Pensle rundstykkene med laktosefri melk eller egg før de stekes i midten av ovnen på 200 grader i ca. 20 – 25 minutter. Rundstykkene er ferdig når de er lett gyllene og du hører en hul lyd når du dunker de på undersiden. La rundstykkene avkjøles på rist før du setter tennene i de!
Disse rundstykkene, blir som mye annet glutenfri bakst, tørt etter en dag eller to, så jeg anbefaler å fryse de ned - enten hele eller delt som to halve, slik at du enkelt kan tine og varme de i mikro eller brødrister.