Glutenfri og magevennlig lasagne
Etter å ha bodd i Italia i mange år er lasagne en av mine favorittretter. Men det har tatt lang tid før jeg har forstått hemmeligheten bak en vellykket hjemmelaget lasagne - det gjelder å finne den rette balansen mellom syrlig tomatsaus full av grønnsaker, smake den til med sukker for å få fylde og sødme, og krydre med salt, pepper og kanel for å fremheve smakene. Her får du min oppskrift på den “perfekte” glutenfrie og magevennlige lasagnen.
Ingredienser:
Kjøttsaus:
800 g (2 pakker kjøttdeig) – jeg har brukt kyllingkjøttdeig
litt nøytral olje
2 bokser hakkede tomater
2 finhakkede vårløker, kun det grønne
1 finhakket stangseller
2 små/1 stor gulrot, finhakket
1 liten boks tomatpuré
1 ts kanel*
evt. 1/2 ts tørket ramsløk (valgfritt)
Ca. 2 ss sukker*
Ca.1 ts salt*
Litt pepper
Bechamelsaus
2 ss smør
3 ss glutenfritt mel
5 dl laktosefri melk
3 dl revet hvitost**
1 ts salt
1 ts pepper
1⁄2 ts revet muskatnøtt
½ pakke/ ca. 6-8 glutenfrie lasagne-plater
ca. 1-2 dl revet hvit ost eller Mozarella til topping
* Her må du smake til selv, slik at du får det akkurat slik du liker det!
** Jeg liker at osten har litt smak og bruker for eksempel Østavind ost, eller halvparten parmesan og halvparten vanlig ost.
Slik gjør du:
Varm litt olje i en kjele og tilsett de opphakkede grønnsakene og krydderene i.
Tilsett boksene med hakkede tomater og tomatpuré. La det småputre mens du bruner kjøttdeigen i en panne med litt olje.
Tilsett kjøttdeigen i sausen, smak til med krydder og la det småkoke i rundt 30 min så alle samene får satt seg.
I mellomtiden kan du lag Bechamelsausen.
Smelt smør i en kjele og rør inn melet.
Her kan du i prinsippet bruke nesten alle typer glutenfritt mel, jeg pleier bruker rester jeg har igjen. Denne gangen brukte jeg grovt mel, og selv om det fikk noen hele korn i seg fungerte og smakte det like godt.
Spe med melken litt etter litt, mens du hele tiden rører med en visp så det ikke brenner seg i bunn. La sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i osteblandingen og smak til med krydder.
Legg kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form.Passer ikke platene helt til din form kan du knekke noen i biter for å «lappe» hull.
Ha revet ost på toppen og stek på 180°C varmluft, i midten av ovnen i ca. 30 min.
Denne lasagnen blir bare bedre om den står kaldt til dagen etter og varmes opp på nytt!