Glutenfrie hvit kakemenn og -koner
Hvite kakemenn er småkaker som står øverst på ønskelisten for mange når det kommer til julebakst. Selv hadde jeg ikke smakt disse før jeg ble voksen, rett og slett fordi jeg aldri hadde fått tak i glutenfri og laktosefri variant. Etter at jeg eksperimenterte meg frem til denne oppskriften selv, ble de raskt en favoritt - og en tradisjon til jul.
Porsjoner: ca. 45 menn- og konekaker
Ingredienser:
200 g sukker
150 g smør
3 dl laktosefri lettrømme
1 ts hornsalt
500 g Semper Fin Mix
1 ts vaniljesukker
ca. 100 gram glutenfritt fint mel til utbaking
Slik gjør du:
Smelt smør i en kjele. Rør sukkeret ut i smøret og bland i rømmen. Bland sammen mel, hornsalt og vaniljesukker. Sikt melblandingen inn i røren og tilsett litt om gangen. Bland alt godt sammen.
La deigen hvile i en halv time. Strø litt glutenfritt mel på bakeunderlaget og kjevle deigen til ca ½ cm tykk leiv. Trykk ut kakemenn- og kone-figurer og plasser på bakepapirkledd stekebrett med god plass mellom hver.
Stekes ved 170 grader ca 10 min. midt i ovnen. De blir da sprø utenpå og myke i midten. Ønsker du de myke gjennom hele kan du plassere de et hakk lenger ned i ovnen.
Kakene er lyse, evt. med gylne kanter, når de er ferdige. Legg på rist og avkjøl, før du spiser de som de er - eller pynter de med glasur.