Laktosefrie/ melkefrie fløtekarameller
Karameller blir aldri feil uavhengig av om det er sommer eller jul. Å lage fløtekarameller magevennlig er lett som bare det: bytt ut vanlig fløte med den fløtetypen du tåler eller foretrekker. Jeg liker mine best med laktosefri kremfløte, men kan også anbefale å bruke kokoskrem eller fløte.
Ingredienser:
3 dl laktosefri kremfløte eller vegansk fløte som feks kokos/havre/soyafløte
200 g sukker
4 ss lys sirup
100 gram (laktosefritt/melkefritt) smør
en klype salt til røren (eller to om du bruker usaltet smør)
om du vil: maldonsalt til å strø over
litt melis til å rulle ut/forme karamell-kuler
Slik gjør du:
Bland laktosefri kremfløte, sukker og sirup i en kjele. Kok opp og la det koke til det tykner.
Sørg for å ha en temperaturmåler på plass slik at du kan følge med på hvor varm den blir. Karamellen er ferdig når den når 117 grader. Det tar normalt rundt 30 - 40 minutter. Da blir den cirka like myk som karmamellen i Dumle. Om du vil ha den litt hardere kan du la den koke til den når 118 - 120 grader.
Del smøret i biter eller staver. Når karamellen når varmen du ønsker trekker du kjelen av platen og tilsetter smøret. Rør til smøret er helt smeltet, men husk å bruk en sleiv i tre, da karamellen kan bli for varm for plast-redskaper.
Jeg elsker salte karameller, og rører derfor også inn en klype salt.
Hell karamellen over i en bakepapirkledd form (min er 25 x 25 cm). Dryss litt maldonsalt over om du ønsker skikkelig salte karameller. La karamellen kjøle seg litt før du setter den i kjøleskapet der den skal bli helt kald.
Når karamellen er stiv kan du snu formen på hodet og hvelve ut den stive karamellen. Skjær opp i passelig store biter med en varm kniv. Er karamellen litt hard, kan du la den stå ute en liten stund før du skjærer i den.
Er karamellen myk som min, løfter du bakepapiret ut av formen. Bruk en kniv eller en skje til å dele den opp, ha melis på hendene og rull som små kuler.
Server på et fat eller pakk inn hver bit i cellofan eller bakepapir.