Eltefritt glutenfritt grovbrød
Eltefrie brød skal heve over natten og det er derfor brukt svært lite gjær. I tillegg er det helt er uten egg. Dette eltefrie brødet er et mørkt, saftig og søtlig brød med grovt mel og frø som gir mer næring og metter godt.
Porsjoner: 1 stort brød
Ingredienser:
2 ss chiafrø
3 dl vann
1 ts brødkrydder
2,5 dl grov glutenfri melblanding*
1 dl bokhvetemel
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl sesamfrø
1 ts salt
¼ ts tørrgjær
1/2 ts fiberhusk/pysillum husk
0,5 dl mørk sirup
2 dl laktosefri rømme
ca. 3 -5 dl glutenfritt mel eller bokhvetemel til utbaking
* For grovere og sunner variant bruk Toro grov melmix. Denne blir litt hardere dagen etter enn om du bruker lyst mel, så jeg anbefaler at du fryser det ned i skiver mens det er ferskt. For et luftigere brød har jeg brukt Semper Bread Mix B.
Slik gjør du:
Mål opp 1 dl vann og rør sammen med chiafrø. La dette stå i minimum 30 minutter, til frøene har fått en geleaktig og slimete konsistens.
Bland alt det tørre og frøene sammen i en bolle. Tilsett chiafrø-blandingen og ytterligere 2 dl vann. Tilsett til slutt sirup og rømme og rør godt til alt er blandet. Deigen er nå løs og klissete. Dekk den til med plastfolie eller lokk, og la den stå i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten, i 12 – 18 timer.
Etter 12 timer har du nå en luftig og lett deig som er ganske klissete. Strø godt med mel på et bakepapir eller silkonmatte og velt deigen ut. Dryss rikelig med mel over deigen og fold deigen på midten: legg den ene halvdelen av deigen over den andre. Gjenta dette (strø mel for hver gang) opp til 10 ganger til du kjenner at deigen henger bedre sammen og gir litt motstand.
Legg deigen tilbake i bollen og dekk den til med lokk eller plastfolie. La den heve mens du setter en stor ildfast form med lokk inn i en kald stekeovn. Jeg har brukt en form som er 21 cm i diameter. Sett så ovnen på 250 grader slik at både ovnen og formen varmes gradvis opp.
Etter 30 minutter tar du den varme formen ut av ovnen og strør litt mel eller heller litt olje i bunnen av den. Løft/velt deigen forsiktig over i formen. Sett lokk på formen og bak brødet i ovnen i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i 15 minutter til.
Hvelv ut det ferdige brødet og la det avkjøle på rist.
Tips:
Eltefrie brød smaker himmelsk når det er helt fersk, og er da blant de saftigste glutenfrie brødene jeg lager. Det er også veldig pent med sin runde form og passer derfor svært godt å server nystekt til gjester. Om du ikke spiser hele brødet samme dag anbefaler jeg at du skjærer det i skiver så fort det har blitt kjølig og fryser ned med mellomleggspapir mellom hver skive. Tin et par minutter i mikrobølgeovn, så har du igjen et godt og saftig brød!