Det fine med å ha bursdag midt i sommerferien er at man får spredt den utover til mange små bursdagsfeiringer. Forrige helge dro jeg ut til familiens sommerhus i Son for bursdagsfeiring nummer to. Huset er det nærmeste jeg kommer et barndomshjem, siden vi har flyttet mye rundt. Sommerhuset, som heter Bellis, ligger idyllisk til ved Oslofjorden, med fantastisk utsikt og kort vei til stranden. Det er derfor et naturlig sted å samle familien til bursdagsfeiring på sommeren, og i år var intet unntak.
Vanligvis pleier vi å spise reker på bursdagen min; enkelt, greit og godt. Kanskje har det blitt sånn fordi vi ikke har vist helt hva jeg kunne og ikke kunne spise tidligere år, mens reker har vært blant de få tingene jeg har følt at magen min godtok. Etter å a begynt på lavFODMAP dietten har jeg også forstått at jeg kan spise mye mer enn det, og at man i tillegg til skalldyr kan kose seg med tilbehør som både salater, majones, sitrusfrukter og deilig magevennlig brød.
I år fikk jeg lyst til å oppgradere maten fra bare reker, så da kjøpte vi likeså godt en skalldyrkasse fra fiskebutikken på brygga i Son. Vi bestilte til syv personer, men da kassen ble levert oppdaget vi fort at det var mer enn nok til en skikkelig skalldyr-fest, her var det mye mat! Det var et krabbeskjell med kjøtt og en halv hummer per person (og bare det i seg selv var nok til å bli mett). Det var to store poser blåskjell, som skulle dampes lett i en deilig kraft som fulgte med. Deretter var det mengder av krabbeklør, trollkrabber, sjøkreps, ferske reker og salat.
Vi fikk også med hjemmelaget aioli (inneholder hvitløk, så den holdt jeg meg langt unna), skalldyrsalat og majones. Den sistnevnte var virkelig god, så jeg slapp å være misunnelig på alle som spiste aioli.
Med unntak av blåskjellene, som Espen dampet i ti minutter, var alt klart til å spise. Vi serverte på langbordet på terrassen, med glutenfritt brød, smør, sitron og god drikke. Utrolig enkelt og fantastisk godt.
Alle var spente på hvordan min fem år gamle nevø ville reagere på sjømaten, men den som gikk hardest til angrep på blåskjellgryta var han. Kreps, hummer og krabbe ble også nøye inspisert (og lekt litt med) før det gikk ned på høykant. Vi ble sittende å spise til langt på kveld, etterfulgt av deilig, hjemmelaget dessert.
Dagen etter hadde vi fortsatt mye igjen fra skalldyrskassen, så vi skrelte alt og kokte kraft på skallene. Deretter laget Espen en fantastisk fyldig og sterk skalldyrsuppe, som (om jeg får skryte litt) lett kunne vært servert som forrett på en restaurant.
Det ble som dere skjønner en veldig hyggelig og smaksrik bursdagshelg. Å leve på lavFODMAP dietten kan være vanskelig til tider, men det er hva man gjør det til. Om du lar deg inspirere av alt du faktisk kan spise (se matvarer markert i grønt i oversikten) og ikke minst av gode råvarer, så kan du ha store matopplevelser selv på diett!
Oppskrifter på både skalldyrkraft, skalldyrsuppe og dessert kommer i løpet av den neste uken.
// Julia