I forrige uke var en artikkel/mening av ”kostholdsguru” Andreas Viestad blant sakene som lå øverst på nettavisen til Aftenposten. I denne artikkelen, som du kan lese i sin helhet her, omtaler han LavFODMAP dietten på linje med andre dietter som han mener kan regnes som kvakksalveri. Dette provoserte meg selvfølgelig fryktelig, så her får dere mitt svar til Andreas og Aftenposten. Hjelp meg gjerne med å dele dette innlegget, så slipper vi at LavFODMAP-dietten havner i samme kategori som slankedietter og udokumenterte helsedietter.
Kjære Andreas Viestad
Du snakker om dietter og etterlyser leger i debatten. Selv kaller du deg kostholdsguru og forkynner at du har funnet svaret – antidietten. Men hvem er du til å uttale deg? Har du klinisk erfaring eller forskningsbasert bakgrunn som tilsier at du kan si i mot legene og forskerne ved Monash University i Australia, som i årevis har forsket seg frem til LavFODMAP-dietten?
Verken lege eller kostholdsguru
Siden det i din artikkel etterlyses leger får jeg forte meg å skuffe deg: jeg er ikke verken lege eller ernærings fysiolog, ei heller kostholdsguru for den saks skyld. Men i likhet med deg er jeg matentusiast, matblogger og ga i fjor høst ut boken lavFODMAP – Magevennlig mat i samarbeid med Lovisenberg Diakonale Sykehus. Dine og mine oppskrifter ble faktisk servert side om side på Cappelens Damms høstfest i fjor, og dine brett med mat ble ikke fortere tømt enn mine – til tross for at de var tydelig merket som både gluten- og laktosefri.
I din artikkel opplever jeg at du prøver å slå et slag for å spise sunt og ikke være hysterisk til mat. Så langt er vi enige. Men så begynner du å tulle, blande kortene og vise din uvitenhet på feltet. Du ramser opp diverse dietter, som for eksempel glutenfritt eller lavFODMAP, og går deretter videre til å påstå at diettene ikke fungerer. At diettene gjør det vanskeligere å spise sunt. De ødelegger vårt forhold til maten vi spiser, til vår egen kropp og til hverandre.
Hvor feil kan du ta?
LavFODMAP er en diett for syke personer, personer som har diagnosen irritabel tarm eller personer som har mange mageplager og som ønsker å finne ut om de har irritabel tarm. Det er ikke en diett du skal gå på over lang tid, men en eliminasjonsdiett der du først fjerner matvarer som forskere i Australia beviselig har funnet at har et høyt innhold av en eller flere tungt fordøyelige karbohydrater, så kalte FODMAP-stoffer. 70 - 85% med irritabel tarm opplever bedring når de kutter ut disse matvarene.
Etter en viss tid gjeninnfører du en matvare av gangen for å se om du får en reaksjon. Gjør du ikke det – hurra, da kan du spise dette som normalt igjen. Får du en reaksjon, som regel diaré, forstoppelse, magesmerter eller oppblåsthet, bør du vurdere å kutte ut akkurat denne ene matvaren og heller erstatte det med tilsvarende matvare som du tåler. Vanskeligere er det ikke. Målet er akkurat det samme som helsedirektoratet oppfordrer til: Å spise sunt og variert.
Et bedre, ikke verre, forhold til kroppen
Jeg har selv vært gjennom denne dietten, både den strenge eliminasjonsfasen og gjennintroduseringen. Jeg har nå et balansert kosthold der jeg har funnet ut hva jeg tåler og hva jeg bør holde meg unna. Som syk i mange år blir jeg derfor svært provosert av at du skriver at dette ødelegger mitt forhold til min egen kropp og andre mennesker. Tvert i mot!
Dette er første gangen jeg har opplevelsen av å kunne kontrollere kroppen min gjennom maten jeg spiser og dermed også kunne vite hvilke reaksjoner jeg kan forvente. Det er første gang jeg ikke ligger rett ut på sofaen etter et hvert måltid, med ballongmage og smerter. Det er første gang jeg kan fortelle familie og venner hva jeg ikke tåler, på en måte som de forstår, og dermed kan de også enkelt lage mat vi alle kan spise sammen.
Å spise seg syk eller spise seg frisk?
Du skriver: Alle dietter handler om å velge bort deler av kostholdet som er helt naturlige for normalt sunne mennesker. Alle dietter fører til feil fokus på kosthold – som et problem. Alle dietter fører enten til et forferdelig komplisert liv eller en eller annen form for feilernæring – eller til begge deler.
Hva er et feil fokus på kosthold kjære Andreas? Mener du at det er riktig å spise mat man ikke tåler, mat man blir deprimert over fordi det gir deg plager som smerter og lite energi? Eller kan du se at det faktisk er mange der ute som vil prøve å forbedre sin livssituasjon gjennom maten de spiser? Da er ikke kostholdet et problem, men selve løsningen.
Matentusiasme
En ting som lavFODMAP dietten uventet har gitt meg er entusiasme og glede for mat. Jeg skyr ikke lenger måltider, planlegger ikke lenger at jeg må holde meg hjemme og ta det med ro etter et måltid, eller uvitende putter i meg hva som helst. I stedet har jeg, gjennom å lese varedeklarasjoner på matvarene, forstått hvor mye rart som puttes i ferdigmaten. Jeg har sett hvor enkelt det er å lage maten selv, hvordan jeg lett kan tilpasse en rett med ingredienser jeg tåler, og hvor god og næringsrik maten blir. Jeg har jublet over at jeg legger på meg, i stedet for at maten bare raser gjennom kroppen.
Som fast lytter av radioprogrammet ditt Radiomat vet jeg at du er opptatt av gode råvarer og mat laget fra bunnen av. Det er akkurat det jeg opplever at mange av ”trenddietten”, så vel som lavFODMAP-dietten, går ut på – å bli entusiastiske over råvarene, lag maten selv og styre unna ferdigmat som ofte er av dårligere kvalitet og inneholder kryddere, gluten, melk og mye annet som man kan reagere på. Det handler ikke om et hysterisk forhold til mat, men derimot om å finne en balanse og en glede over at maten og kroppen fungerer i samspill.
Ikke kast sten i glasshus, kjære Andreas.
Du skriver: Diett er for syke folk. Noen få som har ulike kroniske tilstander, som Crohns sykdom eller cøliaki, må gå på diett hele livet.
Flott, har du skjønt litt, men irritabel tarm er også en sykdom og dermed er lavFODMAP en diett du bør ta seriøst. Og så vidt meg bekjent (og jeg har hatt diagnosen Crohns i over 9 år) finnes det så langt ingen forskning eller leger som kan fortelle deg hva en Crohns-pasient bør eller ikke bør spise. Så langt tyder dog noen ting på at å holde seg unna matvarer med høyt innhold av FODMAP-stoffer kan være med på å forlenge de gode periodene, men dette er ikke klinisk bevist enda.
Du etterlyste svar fra en lege, det er ikke det du får fra meg. Jeg håper allikevel mitt svar kan være med på å åpne horisonten din noe for at du, kjære ”kostholdsguru”, ikke bør kaste sten i glasshus. Ja, flere leger bør komme på banen i diett-debatten, men du kan ikke samtidig sette deg på din høye hest, motsi diettene som er forskningsbaserte og forkynne at du er den som vet svaret.
Hilsen
Julia Døhlen Edin
Kokebokforfatter og lavFODMAP-entusiast med både Crohns og irritabel tarm.