Hvorfor jeg elsker å bake eltefrie, glutenfrie brød!
Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Bakeren og Kokken
Det er ikke til å komme utenom at brød er en stor del av hverdagen og kostholdet vårt her i Norge. Og når man da får en diagnose som gjør at man må legge om kostholdet til glutenfritt kan derfor brød være det som blir den største endringen.
Næringsfattig
Mange av brødene man får kjøpt i butikken kan være litt “syntetiske” i smaken og ikke spesielt næringsrike eller mettende. I fjor kom også forskningsrapport fra OsloMet som viste at innholdet i glutenfrie varer inneholder mindre protein og fiber, og mer mettet fett enn glutenholdige. Forskerne konkluderte med at: «Glutenfrie produkter inneholder mindre næringsstoffer og har en høyere pris enn de glutenholdige. Når man vet at en usunn diett er den største risikofaktoren for å utvikle livsstilssykdommer, bør næringsinnholdet i de glutenfrie produktene ses nærmere på og den bør også bedres».
Eltefri bakst
Derfor liker jeg å bake mine egne brød - så vet jeg akkurat hva jeg får i dem! Ëltefritt har blitt min foretrukne favorittmåte å bake glutenfrie brød på, rett og slett fordi det er lett å røre sammen en røre/deig på kvelden, la den stå på kjøkkenbenken over natten og deretter steke om morgenen. Og man kan bruke grove melblandinger, korn og til og med grønnsaker som potet eller gulrøtter i deigen.
Eltefrie deiger trenger også veldig lite gjær, men blir likevel luftige og gode brød. For min mage er mindre gjær et pluss, da jeg lett blir oppblåst av mye gjær. Og er du et “skorpemenneske” som meg er det ingen andre brødteknikker som får så god og sprø skorpe!
Eltefrie brød smaker himmelsk når det er helt fersk, og er da blant de saftigste glutenfrie brødene jeg lager. Det er også veldig pent med sin runde form og passer derfor svært godt å server nystekt til gjester. Om du ikke spiser hele brødet samme dag anbefaler jeg at du skjærer det i skiver så fort det har blitt kjølig og fryser ned med mellomleggspapir mellom hver skive. Tin et par minutter i mikrobølgeovn, så har du igjen et godt og saftig brød!
Hva trenger du for å bake eltefritt?
For å lykkes med eltefri bakst må du ha en ildfast form med lokk eller støpejernsgryte med lokk. Denne skal nemlig varmes opp i ovnen fra ovnen er kald, så plasserer man deigen rett i den glovarme formen og steker med lokk de første 30 minuttene. Deretter 15 minutter uten lokk.
I tillegg kan en bakematte og en deigskrape gjør jobben litt lettere. Under ser du noen av mine favoritter fra Kokken og Bakeren.
Har du lyst til å teste eltefrie, glutenfrie brød?
Her finner du en samling av mine oppskrifter - og enda flere finner du i bøkene mine.