Julias lag-på-lag-form / glutenfri auberginelasagn

Julias lag-på-lag-form / glutenfri auberginelasagn

I denne retten har jeg kombinert det beste fra tre gode retter: den deilige ostesausen i lasagne, auberginene som brukes som lag i moussaka og Bolognese – en deilig kjøttsaus med grønnsaker. Retten ligner, og smaker minst like godt, som vanlig lasagne, men ved å lage den på denne måten blir den iallfall litt lettere fordøyelig for magen min -  i tillegg til at man får mer grønnsaker og mindre karbohydrater. 

Porsjoner: 4

Ingredienser :

  • 1,5 aubergine

  • 4 ss hvitløksinfusert olje

  • 500 gram kjøttdeig / kyllingkjøttdeig

  • 1 gulrot

  • 1 stangselleri

  • 1-2 vårløk (kun det grønne)

  • 1 boks hermetiske tomater

  • 1 ss tomatpuré

  • 1 ts sukker

  • 1 ss finrevet ingefær

  • 2 dl kraft (evt. 2 dl vann + ½ buljongterning)*

  • 2 ss smør

  • 3 ss rismel eller annet glutenfritt mel

  • 5 dl laktosefri melk

  • 3 dl revet hvitost ( jeg har brukt en 50/50 blanding av gulost og parmesan)

  • 1 ts salt

  • 1 ts pepper

  • 1⁄2 ts revet muskatnøtt

*NB: flere buljongtyper inneholder både løk og hvitløk. Les nøye på pakningen for å finne en typer du tåler.

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader. Vask auberginen og skjær den i tynne skiver. Fordel skivene utover et eller flere stekebrett. Bruk en skje til å smøre litt hvitløksinfusert olje på hver skive og kvern litt salt og pepper over. Stekes i midten av ovnen i 20 til 30 minutter til de er gyldenen og myke.

Kutt gulrot, stangselleri og det grønne på vårløken i små biter og riv ingefær. Varm litt olivenolje eller hvitløksinfusert olje i en stekepanne. Ha i kjøttdeigen og stek til den begynner å bli brun. Ha de oppkuttede grønnsakene i sammen med kjøttet og stek videre i et par minutter. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, sukker og kraft. Smak til med feks worcheirsaus/soyasaus/krydder til du har en kjøttsaus du liker! La kjøtt- og grønnsaksblandingen småputre i pannen i 15-20 minutter.

Smelt smøret i en kjele og rør inn mel. Spe med melken litt etter litt, mens du hele tiden rører. La sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i osteblandingen og smak til med krydder.

Finn frem en passende ildfast form og start med å legge et lag med auberginplater i bunnen. Ha deretter kjøttsaus, ostesaus og auberginplater på lagvis. Avslutt med et lag ostesaus på toppen og dryss reven ost over.  Stekes på 180 grader, midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Denne retten smaker utmerket alene, men kan også serveres med en frisk salat ved siden av.


Scampispyd

Spaghetti alla carbonara

0