Eltefri boller (som også er glutenfri, laktosefri og eggfri!)

Eltefri boller (som også er glutenfri, laktosefri og eggfri!)

Disse bollene smaker nydelig rett ut av ovnen, men blir dessverre fort tørre. Pass derfor på å spise de med det samme eller frys de ned. Varmes opp igjen i ovnen før servering. Bollene er uten gluten, laktose og egg. Dette er en liten oppskrifte (7 boller) men du kan fint doble den.

Porsjoner: 7 boller

Du trenger:

  • 250 gram søt glutenfri melblanding

  • 1 dl sukker

  • en klype salt

  • ½ ts kardemomme

  • ½ ts tørrgjær

  • 1 dl laktosefri melk

  • 1 dl vann

  • 2-4 dl glutenfri melblanding til utbaking

  • (evt egg til pensling)

Slik gjør du:

Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Bland melk og vann, og tilsett væsken til det tørre litt etter litt, mens du rører godt for hånd. Du vil nå ha en klissete deig.

Dekk bakebollen med plastfolie, eller et lokk, og la den stå i romtemperatur i 10 – 12 timer.

Gjør klar arbeidsstasjonen din. Jeg bruker en silikonmatte (kjøpt på IKEA) til å bake glutenfribakst. Da setter ikke deigen setter seg i underlaget og matten kan lett vaskes etter bruk. Alternativt kan du fukte et håndkle og legge et bakepapir over. Da unngår du at bakepapiret sklir rundt mens du jobber med deigen. Dekk silikonmatte/bakepapiret godt med mel før du hvelver deigen ut.

Strø godt med mel over deigen og trykke den litt flat.  Brett deigen på midten og legg den ene siden over den andre. Strø mer mel over og trykk den så litt flat igjen. Gjør dette rundt 10 ganger, til du kjenner at deigen blir mindre porøs og klissete. Den skal i stedet blir mer som en normal deig og du vil kjenne at den både blir tyngre og gir litt mer motstand når du jobber med den.

Del til slutt deigen i 7 emner som du lett triller til boller. Legg bollene i et kaldt, smurt cupcakes-brett. Dekk brettet med aluminiumsfolie. Pass på at det er litt plass under folien slik at bollene kan heve. Sett brettet inn i en kald ovn. Skru så på varmen til 200 grader og stek bollene, med aluminiumsfolien på, i ca. 20 minutter. Ta så av aluminiumsfolien og stek videre i 20 minutter.

La bollene kjøle seg ned noe i formen før du spiser de!


Bounty-biter

Vaniljekrem

Vaniljekrem

0