For mange er ikke julen bare idyll. Det kan være mange årsaker som depresjon, ensomhet, vanskelige familieforhold eller sykdom. Min juletradisjon er ganske komisk: nesten hver jul siden jeg var liten har jeg vært syk. Da mener jeg ikke alvorlig syk, men alltid litt tufs. Men selv det å være syk på julaften kan vær hyggelig, om man bare ikke har for høye forventninger til juleidyllen.
Sliten før jul = feber i romjulen
Som barn gledet jeg meg så mye til jul og pakker, og hadde fullt opplegg i barnehage eller skole før jul, at jeg satte kroppen min helt ut av spill. Som student hadde jeg eksamener i desember, som jeg brukte alle mine krefter på. Da juleferien kom og jeg stod på døra hjemme hos mamma, var det som om kroppen min kollapset. Jeg lå rett ut på sofaen både julaften og romjulen. Feber, forkjølelse og en mage som ofte slo seg vrang ble derfor fort en del av juletradisjonen hos oss.
Når sykdom blir koselig
Jeg forteller ikke dette for å klage, tvert i mot er dette noe jeg mimre med et smil om munnen. For når man først tok høyde for at jeg ville bli syk, og dermed unngikk å bli skuffa, det var nesten litt magisk å være syk på julaften. Minnene om å ligge i sofaen på stua, i pysjen, med dyne, og fyr i peisen, Disneys jul og tre nøtter til askepott på tv, er bare gode minner. Mamma serverte te og julekaker og var jeg ekstra syk fikk jeg åpne en pakke eller to litt for tidlig. På kvelden var det julemiddag og pakkeåpning, og samme hvor syk jeg var, så fant jeg alltid krefter til det. Feberen, forkjølelsen eller magevondten husker jeg bare så vidt.
En avslappende jul
Som voksen har helsa vært bedre på julaften, selv om jeg også i år har hovne mandler og småfeber. Til tross for at jeg legger lista lav over hva som skal gjøres, er det allikevel ikke til å unngå at jeg er ekstra sliten når julaften kommer; det er alltid litt stress før jul og det hjelper heller ikke at dagene er mørke og tunge. Da er det godt å holde på gamle tradisjoner, fyre i peisen, finne frem pysjen og dyna og legge seg i sofaen med en god film, kaker og en stor kopp te, og nyte de stille formiddagstimene før julekvelden kommer.
Juster forventningene
Mitt råd til deg der ute som sliter med ensomhet, sykdom eller andre ting som kan gjøre at julen blir vanskelig er derfor å skru ned forventningene. Gjør det som er hyggelig for deg og blås i alt andre får til. Om du har mange planer og skyhøye forventinger til hvor koselig det skal bli, er det lett å bli skuffet. Klarer du å finne en balanse over hva du kan få til og samtidig ha i bakhodet at for eksempel helsa og magen kan slå seg vrang - da er det enklere å håndtere problemet om det oppstår og du blir mindre skuffa. Og skulle alt gå bra, ja da sitter du igjen med den beste følelsen over å ha fått til mer enn du trodde.
Jeg ønsker dere alle en avslappende jul med god helse og god mat.
//Julia