I går var jeg på Transform, en konferanse på DOGA om design og arkitektur, der det blir delt ut designpriser for de mest nyskapende og innovative løsningene. Hvorfor er dette relevant for oss med mage- og tarmsykdommer, lurer du sikker? Fordi mye av ”den nye designen” har et tydelig helsefokus som ønsker å gjøre fremtiden og hverdagen for oss som er syke eller har funksjonsnedsettelser både enklere og bedre.
Gjennom produkter, tjenester og innovasjoner ønsker mange designere og produsenter å forbedre helsevesenet, inkludere personer med funksjonsnedsettelser, gjøredet enklere å få den hjelpen man trenger (og samtidig mer kostnadseffektiv for samfunnet) og generelt sett forbedre fremtiden for oss som pasienter.
I denne bloggposten viser jeg frem noen av de spennende prosjektene som ble omtalt og/eller vant priser i går. Prisene som ble delt ut var Unge talenter, Merket for god design, Hedersprisen og Jakobs prisen.
Det jeg viser dere her er bare en liten dråpe i havet av alt det spennende som finnes der ute av helsedesign og helseteknologi. Som dere alt vet er jeg en skikkelig nerd det kommer til design i kombinasjon med helse, og grunnen til det er ganske enkel: Jeg tror det er så utrolig mye som kan gjøres for at det skal bli mindre hemmende å ha en kronisk sykdom. Jeg har tidliger skrevet om fecal-hjemmetestene fra Bühlmann (les her) , som er et godt eksempel på at min hverdag allerede har blitt mye enklere takket være design og teknologi. Om jeg etterhvert kan teste min egen CRP hjemme, hadde det blitt enda enklere. Her får dere noen eksempler på design som gjør hverdagen bedre for mange av oss, både med og uten sykdommer:
Pilly
La meg gi dere et eksempel helseteknologi: Å ha en sykdom, uansett om det er Crohns og tarmplager, revmatiske sykdommer, kreft eller om man rett og slett bare blir gammel og har mange plager: veldig mange av oss trenger daglig medisiner. Dette fører til at mange, og spesielt eldre og uføre, trenger hjemmehjelp eller hjemmesykepleiere som kan administrere medisinene. Pilly er en smart liten tekonologisk-digns som har blitt designet nettopp for dette. Det er en automatisk pille-dispenser med 28 rom, som fylles en gang i uken. Når det er tid for å ta pillene gir den en automatisk varsling (lyd og lys) og det gjeldene rommet for medisinene åpnes. En spesiell lås sikrer at man ikke kan få dobbel dose.
Hvorfor er dette så smart? Jo fordi det både gjør at hjemmesykepleierne slipper å dra ut til pasienter daglig (og gjerne flere ganger daglig), at syke får større grad av selvstendighet, man kan ta Pilly med seg i stedet for å sitte hjemme å vente på en pleier og man sikrer feilmedisinering. Gjennom et av foredragene i går ble det fortalt at Pilly nå blir tatt i bruke i flere kommuner, noe jeg synes er svært spennende. Eldre er som regel ikke en målgruppe som bruker like mye avansert teknologi som oss litt yngre, men Pilly virker så enkel i bruk at det forhåpentligvis vil hjelpe svært mange til en enklere hverdag.
Dispensere som gjør det litt hyggeligere å bruke offentlige toalett…
Vi kjenner alle igjen dispenserne med såpe, papir og antibac på toaletter, legekontorer eller andre offentlige rom, og kanskje er det for oss med magetrøbbel noe vi møter enda litt oftere enn andre.
Firmaet Metsä Tissue har laget sine dispensere med tanke på at alle enkelt skal kunne bruke dem, og de har fått hjelp til å utvikle sine produkter fra både blinde, svaksynte, folk som sitter i rullestol, folk med leddgikt samt barn, renholdsarbeidere og ledere.
Dette høres kanskje ut som et kjedelig produkt, men tenk selv hvor mange som møter slike dispenser daglig. Da er det desto viktigere med dispensere som fungere for alle, uten at man slipper å irritere seg over harde knapper, at de er plassert for høyt opp på veggen, at såpen ikke kommer ut eller at alt bare blir søl.
Katrin Inclusive Dispensersvant i går både merket for god design og Design for alle. Les mer om dispenserne her.
Moyo – Fosterlydsapparatet somkan redde en halv million spebarn
Hundretusener av spebarn dør årlig på grunn av manglende overvåkning av hjertelyden før fødselen. Det norske firmaet Laerdal Global Health ville gjøre noe med det og designet fosterlydsapparatet Moyo. Målet er at apparatet skal være tilgjengelig for helsearbeidere i landene med høyest spebarnsdødelighet innen fem år.
Moyo er et perfekt eksempel på hvordan utviklingen av helseteknologi og helsedesign kan både redde liv. Les mer om Moyo her.
Innovasjon som lindrer lidelse
Kvinner som sliter med underlivsplager, smerte og ubehag ved penetrering kan måtte bruke et hjelpemiddel kalt vaginal dilatator. Designstudent Thea Marie Stromo har spesialisert seg på helserelaterte produkter og har designet en dilatator med utgangspunkt i hva brukerne selv har behov for. Den er enklere og mer behagelig å bruke enn de som allerede finnes på markedet og har i tillegg en estetisk utforming som ikke er skremmende – som mange medisinske hjelpemidler er!
Dette produktet er ikke på markedet enda, men vant i går prisen for Unge talenter i kategorien nyskaping og samfunnseffekt. Les mer om Vaginal Dialator her.
Enklere å både be om, og å gi, en hjelpende hånd
Tenk deg at du har en skikkelig dårlig dag grunnet sykdom, men allikevel må på jobb eller skole. Noen utfordringer kan rett og slett bli for store om du skal gjøre de alene, men om du hadde fått litt hjelp hadde du kanskje klart å gjennomføre langt mer enn du skulle tro på en dårlig dag.
TIO er et prosjekt laget av studenten Caroline Myre Strømme, Henriette Sagvolden Marki og Ribekka Beitveite. TIO er en app der studenter med funksjonsnedsettelse kan komme i kontakt med andre studenter, for å få hjelp med praktiske oppgaver i studenthverdagen. Målet er å skape en felles plattform av studenter som er tilgjengelige for hverandre, og terskelen for å be om hjelp blir også lavere.
Hadde ikke en slik app gjort det letter å be om hjelp til noe du bare ikke har krefter til i jobb eller studier? Eller om man rett og slett bare er engstelig for helsen sin, og kan tilkalle noen som kan være der sammen med deg litt? Jeg håper denne appen blir videreutviklet slik at man enklere kan både be om hjelp og tilby sin hjelp til andre.
--
Dette var som sagt bare en liten smakebit på hva som rører seg innen helsedesign. Uansett om dette er direkte relevant for deg som leser dette eller ikke: det gir i allefall meg håpet og troen på at det vil komme mange smarte løsniger på markedet, også for oss med mage- og tarmlidelser.
//Julia