Bananer - fra lav til høy FODMAP

Denne tegningen er designet av FreePik

Denne tegningen er designet av FreePik

Bananer er en god kilde til blant annet vitamin C, vitamin B6 og kalium, men for oss på lavFODMAP-dietten er det en liten utfordring knyttet til banan: Det skjer nemlig en prosess i bananen etter hvert som den modnes som du bør være obs på! I dette blogginnlegget forteller jeg deg litt om bananer og FODMAP, og gir deg oppskriften på en super-saftig banankake med yoghurt, sjokolade og valnøtter!

Tre faser
Gjennom tre modnings faser endrer bananen smak, lukt og næringsinnhold. I følge Monash University og forskningsteamet bak lavFODMAP-dietten kan personer med irritabel tarm fint spise bananer som ikke er brune. Men med en gang de begynner å bli brune og godt modne utvikles og forhøyes innholdet av fruktose. Mens umodne, grønne bananer har et stivelsesinnhold på nær 24 % og kun 6 % sukker, vil den modne bananen inneholde 3 % stivelse og 21 % sukker.

Transformasjon
En umoden banan går derfor fra å være lav på sukker og høy på stivelse til å bli det motsatte – høy på sukker og nesten helt uten stivelse. For oss som følger LavFODMAP dietten er det derfor verdt å merke seg at man uten bekymring kan spise en banan som er grønn – gul, men med en gang den begynner å bli myk og brun bør vi passe litt på.

½ banan (56 g) som er godt moden er fortsatt lavFODMAP, men ved ¾ banan (84 g) blir fruktosenivået i en godt moden banan moderat, og ved en hel banan (112 g) blir den høy.

Når du spiser en passe stor moden banan (118 g) så får du i deg følgende:

  • 3,1 g fiber av anbefalte 25-35 g
  • 10,3 mg vitamin C av anbefalte 75 mg
  • 0,4 mg vitamin B6 av anbefalte 1,2 mg
  • 422 mg kalium av anbefalte 3100 mg

(tall fra Bramat.no)

Slik jeg ser det er det altså slettes ingen grunn til å la seg skremme av bananen, men tvert i mot å la seg fascinere over at en frukt gjennomgår en slik prosess, og spise den med måte.

Banankake
Mengdebegrensninger til tross – godt moden banan smaker godt i bakst og gjør baksten både saftig og søt. I oppskriften på banankake, som du kommer til ved å trykker her eller på bildet over, har jeg brukt 1,5 godt modne bananer (ca. 150 gr). Om jeg skjærer kaken i skiver som er 2 cm tykke får jeg 14 skiver, som da har et innhold på ca. 11 gram banan hver. Det vil si at du trygt kan spise 5 kakeskiver med tanker på FODMAP og fruktose-innhold!

// Julia

 

Kilder:

  • Bramat.no
  • The Monash University low FODMAP diet - app

 

Pust med magen

Kan design gi syke og personer med funksjonsnedsettelse en bedre fremtid?

0