Beklager språkbruken i overskriften, men til de av dere som sliter med halsbrann eller sure oppstøt, så skjønner dere nok hva jeg mener. I denne bloggposten forteller jeg litt om hva refluks er og hvordan jeg har plages med dette både før, under og nå i siste fase av svangerskapet.
"Kjært" barn, mange navn.
Du har helt sikkert hørt om både halsbrann og sure oppstøt, men denne sjenerende tilstand kan også bli kalt refluks eller spiserørskatarr. Generelt kan vi si at det er surt mageinnhold som glir opp i spiserøret og gir ubehag. Reflukssykdom kalles en folkesykdom, og rammer mellom 10-20 prosent av befolkningen i den vestlige verden. (kilde: Lommelegen)
Halsbrann
Før jeg ble gravid, og før jeg begynte med lavFODMAP-dietten, var jeg en del plaget med refluks. Ikke mye, men nok til at jeg i ny og ne måtte ty til en pille Somac (et reseptfritt legemiddel fra apoteket). Stort sett var dette om kvelden/natten, og etter å ha gjennomgått eliminasjons-dietten og føre diettdagbok, så jeg også hvordan dette ofte hang sammen med at jeg spise for fet eller krydret mat, eller at jeg rett og slett spiste mat for tett opp mot leggetid.
Halsbrann er ikke en god følelse. Tvert i mot synes jeg navnet er veldig beskrivende; det er som om det står fast brennende syre i mellomgulvet, bak brystbenet eller i halsen. Som med de fleste branner får jeg akutt behov for å slukke den - helst med vann, men for meg blir faktisk det som å helle bensin på et bål, og halsbrannen blir bare verre.
Før jeg ble gravid holdt det seg som regel til halsbrannen, altså at det brant og sved uten at det skjedde noe mer. Men for å få en god natt søvn, og ikke bli helt gal, var det uansett godt å kunne ta en pille i ny og ne, bygge opp sengen med puter og lese en god bok mens jeg ventet på at pillen skulle få effekt og legge et lokk på magesyren i spiserøret.
Sure oppstøt
Nå etter at jeg ble gravid har halsbrann bare vært starten på det som ofte har blitt lange og tunge netter. Den brennende følelsen går nemlig over til at jeg gulper eller kaster opp litt i munnen min om natten, såkalte sure oppstøt. Og tro meg: det er ikke deilig å våkne med magesyre i munnen, og i hvert fall ikke når man har pustet inn litt av det og dermed hoster til man brekker seg og kaster opp.
I starten av graviditeten var det ikke så ille, men jo lenger jeg har kommet i svangerskapet har det blitt verre. Dette skyldes mest sannsynlig at den forstørrede livmoren presser magesekken sammen. På denne måten blir det høyere trykk inne i magesekken og mageinnholdet vil derfor kunne bli presset opp i spiserøret. Videre fører den endrede hormonbalansen til en generell avslapping av spiserørets lukkemuskel. (kilde nettdoktor.no)
Hva er årsaken?
Etter å ha prøvd det meste som er på markedet av reseptfrie legemidler har jeg nå fått et reseptbelagt middel som hjelper innimellom, men det viktigste for meg er uansett å ikke spise eller drikke 4 timer før jeg går å legger meg. Det høres kanskje lett ut, men når man tisser 6 ganger bare i løpet av natten, og er konstant tørst som en ørken, er det faktisk ikke så enkelt å la være. Noen gangen våkner jeg om natten og bare MÅ ha vann, men da kommer som regel både halsbrann og sure oppstøt med på kjøpet.
Kortvarig eller kronisk?
For meg er det heldigvis håp i tunellen: det er nå kun 4 uker igjen til termin og når den lille kommer ut, håper jeg også at dette gir seg. Men for andre er både halsbrann og sure oppstøt noe de lever med daglig og som kan gi store plager. Det kan føre til spiserørskatarr, en slimhinnebetennelse kan oppstå nederst i spiserøret som følge av gjentatte tilfeller av refluks av magesyre.
Det kan være mange grunner til refluks, og forstoppelse er en av dem. De fleste med irritabel tarmsyndrom er stort sett enten plaget med diaré eller forstoppelse, og for den sistnevnte gruppen kan refluks dermed komme med på kjøpet.
Snakk med legen din om dette!
Er du lett plaget kan du prøve de reseptfrie midlene du får kjøpt på apoteket, bygge opp sengen med puter og ikke spise for sent. Mat som sjokolade, peppermynte, kaffe og alkohol hemmer lukkemuskelens funksjon, så hold deg også unna dette.
Er du mye plaget kan en lege gi deg reseptbelagte midler og/eller henvise deg for gastroskopi. Ved gastroskopien kan man se om det er spiserørskatarr, spiserørsbrokk eller evt. magesår som forårsaker plagene.
Så for å oppsummere dette innlegget:
Jeg har nå etter 9 måneder fått dyp sympati for alle de som daglig sliter med refluks og gleder meg helt utrolig mye til å kunne kysse mannen min igjen om morgenen, uten å være redd for spy-lukt fra min egen munn!
Ps. Husk at dette innlegget ikke er skrevet av lege eller ernærings fysiolog, men er basert på mine egne erfaringer etter mange års sykdom med både Morbus Crohns, irritabel tarm og nå også som gravid!
//Julia